Putokazi proslavili 30 godina stvaralaštva, zajedništva i prijateljstva!

182

putokazi-2

Riječ je o slavljeničkim koncertima povodom 30. obljetnice postojanja ove nesvakidašnje glazbene pojave.

Događaj se sastojao od koncertne promocije aktualnog albuma “Porculan” u izvedbi 10 pjevačica trenutne postave, te od “Vremenske kapsule br. 30” (glazbene retrospektive 1984.- 2014.) u kojoj je 70 nekadašnjih pjevača Putokaza izvelo svojevrsni presjek prvih 30 godina djelovanja Putokaza.

Bila je to večer za pamćenje u kojoj su publika, u kojoj su se nalazila i poznata riječka glazbena lica od kojih su neki također stasali u Putokazima, i Putokazi izmjenjivali emocije, sjećanja, osmijehe i ljubav. Poneka suza, ali radosnica- zbog ponovnog susreta, zajedništva i novog a opet toliko poznatog stvaranja.

Događaj je otvoren otkrivanjem, po prvi puta u cijelosti, novog albuma “Porculan” koji u sebi spaja i objedinjuje sve ono što su Putokazi bili i jesu ovih prvih 30 godina djelovanja. Autorski ga u potpunosti potpisuje Miranda Đaković, konstanta i voditeljica, jedne od najdugovječnijih vokalnih skupina u Hrvatskoj. Izvedba “Porculana” potvrdila je još jednom koliko se razmišlja i do najfinijih detalja razrađuje ne samo vokalni nego i scenski izričaj i vizualni identitet.

putokazi-1

“Porculan” se pretočio u drugi dio koncerta “Vremenska kapsula br.30” kojeg su otvorile pjevačice predzadnje generacije Putokaza pjesmama s albuma “Mjesec”. Nastavile su pjevačice projekta “Androida”, a nakon elektra i trip hopa Vremenska kapsula zasjala je i u, za Putokaze vrlo prepoznatljivom etno zvuku albuma “Zemlja” i “Nova Zemlja”. Potom na scenu stupaju generacije Filma, Mjuzikla, Beatlesa, predstavnici na Eurosongu “Put” i “E.N.I” te druga i prva generacija Putokaza još iz davne 1984.

Posebnost ove glazbene retrospektive je što generacije ne pjevaju samo svoje repertoare, dapače! Zajedničkim izvedbama nastali su neki sasvim novi zvuci poznate “Naranče”, “Tararajčice” i mnogih drugih pjesama. Iako je u početku cilj bio okupiti bivše članove Putokaza, slavljenički koncerti nadmašili su svoju početnu misiju te su Putokazi još jednom pomaknuli granice i pokazali da čak i nakon godina izbivanja pojedinica s pozornice jednako, ako ne i bolje, zvuče i dišu u zajedništvu!

U izvedbi presjeka repertoara 10 pjevačkih generacija važnu ulogu odigrao je i bend Vremenske kapsule, također sačinjen od nekadašnjih Putokaza od kojih neke veže i obiteljska poveznica. Članovi benda su Olja Dešić, Arsen Uran, Predrag Basara- Bayo, Alan Crnković, Marko Anić, Andrej Babić, Matko Basara i Lovro Mirth.Umjetničko vodstvo Vremenske kapsule uz utemeljiteljicu Putokaza Mirandu Đaković čine korepetitori i aranžeri: Olja Dešić, Andrej Babić i Marko Anić, koreograf Žak Valenta, stilistica Tajči Čekada, dok su o ozvučenju i oblikovanju svjetala brinuli također dugogodišnji prijatelji i suradnici Putokaza Goran Časni i Dalibor Fugošić.Nakon ovakve večeri jedno je bilo sasvim jasno: Putokazi imaju SUTRA!

Slavlje rođendana, zbog velikog interesa, Putokazi će nastaviti još jednim »Događajem« – 13. rujna u HNK Ivana pl. Zajca, a ulaznice za taj koncert od 8. rujna biti će u prodaji na blagajni kazališta.

Komentari