Predstavljen Oliver Frljić – novi intendant HNK Ivana pl. Zajca

319

oliver-frljic

Oliver Frljić tako će zamijeniti Nadu Matošević Orešković koja je na ovom mjestu provela više od 7 godina. Iako joj mandat formalno traje do 1. travnja 2015. ona je odlučila ustupiti svoje mjesto Frljiću koji će tako preuzeti dužnost 1. rujna, čime će kao intendant ući u novu kazališnu sezonu.

„Do ovoga je bilo nemoguće doći bez razumijevanja intendantice koja je ovaj potez izvela u korist kazališta i publike. Nada Matošević Orešković je bila vrlo uspješna i uspjela ostvariti da ljubitelji kazališta ne osjete previše krizu koja nije zaobišla ni kulturu.“, istaknuo je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Frljić tako preuzima vodstvo ove velike i zahtjevne kuće u vremenu daleko od idealnog, vremenu štednje i krize.

„Za vrijeme Nade važila je izreka „dabogda imao pa nemao“, a Oliver i Marin dolaze u fazi „sigurno nemamo, a možda ćemo stvoriti“, pojasnio je pročelnik Ivan Šarar trenutnu i prijašnju financijsku situaciju.

Moto sezone je „Ne imati kazalište, znači biti prazna, nesvjesna gomila…“, a naziv prve sezone je „Novo, odgovorno i različito – riječko kazalište“.

„Što jest i može biti, kako radi, nacionalno kazalište u 21. stoljeću? Hoće li i mora li opstati u kulturnim, društvenim, tehnološkim, ekonomskim i političkim okolnostima današnjeg vremena. HNK Ivana pl. Zajca tražit će odgovore na ishodišno pitanje u suradnji sa svojim gledateljima i lokalnom zajednicom koju predstavljaju, u partnerstvu s riječkim kulturnim institucijama i nezavisnom scenom, u polemičkom dijalogu s drugim nacionalnim i srodnim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu.“, pojašnjavaju Frljić i Blažević.

Oliver-Frljic

 “Za mene je ovo veliki izazov i radost”, dodao je Frljić te istaknuo kako je njegova međunarodna karijera počela baš iz ovog kazališta predstavom „Turbo-folk“. Frljić i Blažević također planiraju uvesti praksu da se prije predstave organiziraju razgovori s publikom, čime žele stvoriti novu bazu gledatelja uz edukativni moment.

„Probali smo raditi najbolje što smo mogli i želim puno uspjeha Oliveru i Marinu.“  zaključila je Nada Matošević Orešković koja ostaje kao šef dirigent.

Na čelu hrvatske drame biti će Magdalena Lupi, talijanske drame Leonora Surian, baleta Ronald Savković i opere Marin Blažević.

Komentari