Nevidljivi planet Pluton

447

Često me znaju pitati koristi li sad astrologija Pluton otkad su ga prije gotovo četiri godine ‘izbacili’ iz društva planeta. Obično se nasmijem i kažem kako se za astrologe nije ništa promijenilo i kako ga i dalje koristimo u tumačenjima. I onda pridodam kako je zapravo sad upravo na mjestu koje mu pripada. Zašto?

Planeti su oduvijek, a tako je i dan danas, dobivali imena po likovima odnosno božanstvima iz grčke/rimske mitologije. Tako je i s Plutonom odnosno kako su ga stari Grci zvali Hadom. Had je vladao podzemnim svijetom mrtvim dok su njegova braća Zeus i Posejdon vladali nebom odnosno morem. Bio je najbogatiji od svih bogova jer su sva zemaljska bogatstva završavala u njegovom carstvu, a Grci su svojim mrtvima stavljali pod jezik novčić kako bi ih skelar Haron preveo preko rijeke Stiks koja dijeli svijet živih od svijeta mrtvih. Had je rijetko dolazio na zemlju, a i u tim rijetkim prilikama navukao bi šljem i odijelo koji su ga činili nevidljivim. I baš je tako nevidljiv sad i Pluton koji više nije planet (barem ne službeno), ali je njegova simbolika itekako prisutna u našim životima.

U astrologiji Pluton vlada svim vrstama transformacija, dubokim promjenama koje se tiho odvijaju u našoj nutrini i onda nam na vidljivoj razini iznenada (barem se tako čini površnom promatraču) promijene život iz korijena. Pluton elimira sve ono što je suvišno i mrtvo u nama samima i oko nas i što zauzima prostor za nove mogućnosti razvoja. Ponekad promjene koje donosi ulaze u naš život u obliku fatalnih susreta ili događanja, a ponekad smo mi sami ti koji se ‘preko noći’ promijene i naprave nove, značajne korake. Pluton ne voli stvari koje se nepotpune tako da nas on često suočava sa svim našim osobinama koje najčešće sami ne želimo prihvatiti ni priznati, a baš taj neistraženi dio vlastite osobnosti nas sprječava da zaživimo punim plućima. Jedino onaj tko poznaje i prihvaća i svoju ‘mračnu’ stranu može je držati pod kontrolom i živjeti zadovoljan i ispunjen život. A to i nije lako. Da to može svatko, gdje bi nam bio kraj.

Trenutno (ne samo trenutno nego sljedećih desetak godina) Pluton će provesti u znaku Jarca, donoseći promjene na globalnom planu u gospodarstvu i politici, ali i mijenjajući živote onih rođenih u kardinalnim znacima zodijaka – Ovnu, Raku, Vagi i naravno – Jarcu.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Komentari