‘Najmanje kazalište na svijetu’ u bajkovitom Brseču

Idilična atmosfera ovog mediteranskog gradića danas je upotpunjena otvorenjem, ne malog, već „Najmanjeg kazališta na svijetu“, a sve je popraćeno i otvorenjem izložbe umjetničkih instalacija Saše Jantoleka. Što smo sve uslikali i s kim sve razgovarali, pročitajte u tekstu koji slijedi... 

948
Naslovna Brseč
Čeka se ulaz u na predstavu…

“Najmanje kazalište na svijetu” Teatra Oz nalazi se u Brseču bb, neomeđeno je svojim zidovima, a danas je postalo i dom dramskih umjetnika, kazališta, dječjih pisaca, pjesnika, likovnih umjetnika i glazbenika. Ovo će kazalište biti prijavljeno i za Guinessovu knjigu rekorda, a što mislite u kojoj kategoriji? Naravno, kao najmanje na svijetu!

Mala vrata
U najmanje kazalište, i mali i veliki ulaze kroz najmanja vrata!

‘Kako u Brseč ne stane najveće kazalište na svijetu, odlučili smo se za najmanje’, našalio se voditelj kazališta Anton Železnik, koji sa svojom suprugom Mihaela utemeljio kazalište, a sve u okviru njihova Teatra Oz.

‘Ovdje ulaze oni koji se usude sanjati’

Kako u ovo kazalište ulaze oni koji se usude sanjati, otkrila nam je Rajna Miloš u ime Festivala neovisnih kazališta (FEN) te nastavila ‘Po meni nešto najoriginalnije što sam ja na ovim prostorima vidjela i ovo je baš nagrada Teatru Oz koji dugo godina marljivim radom detaljno stvara sve što zamisli, a iza sebe ostavlja odlične rezultate.’ Komentirajući nominaciju za Guinnesovu nagradu, Miloš je rekla: ‘Bilo bi to lijepo, no nama to zaista nije važno. Nama je važno da mi imamo kazalište koje je ponos cijele naše Županije, a izuzetno mi je drago da je FEN taj koji je ovo otvorio i otkrio. Mihaela i Toni (op.a voditelji kazališta) su zaista predivni ljudi koji rade srcem i mislim da im je ovo prekrasna nagrada.’

Predstava
Ulomak iz predstave Teatra Oz “Prapriča”, prvo su pogledala djeca iz Brseča

Šajeta:  Ovo će biti prvo kazalište koje ću i ja rasprodati!

U idiličnoj atomsferi ovog malog mediteranskog gradića našao se i Dražen Turina Šajeta, te za Teklić otkrio dojmove s otvorenja: ‘Oduševljen sam! Pratim Teatar Oz od samih početaka i mislim da je ovo jedan super korak u njihovom radu. Počašćen sam da se to dogodilo baš ovdje u našim krajevima.’ Na pitanje da li je kazalište zaslužilo ući u ‘Guinnessa’, Šajeta je odgovorio na sebi svojstven način ‘Nisam imao metar kod sebe, ali vjerujem da jest zaslužilo i znam da će ga dobiti. Volio bih jedan dan da mi dozvole da i ja nastupim u tako malom kazalištu, samo me brine da li bi ga uspio napuniti… Kad malo razmislim, to bi bilo možda prvo kazalište koje bi Šajeta rasprodao!’, zaključio je Šajeta priču o ovom minijaturnom kazalištu sa sveukupno 12 sjedećih mjesta.

Saša Jantolek
Saša Jantolek…
Festival FEN
Festival neovisnih kazališta FEN traje do nedjelje 12. travnja, a prikazat će presjek najkvalitetnijih predstava i radionica domaće nezavisne kazališne scene.
Govor
Direktorica Festivala Opatija Rajna Miloš, te bračni par Anton Železnik i Mihaela Sirotnjak Železnik

Lana Klobas

Komentari