Mjesta koja vas plaše

66

U suvremeno doba, prožeto tjeskobom i neizvjesnošću, budistička redovnica Pema Chödrön donosi izazovan i osvježavajući pogled na naš život, na probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, ali i na one koji se čine nesavladivima. Pema Chödrön nas izaziva da životnim problemima pristupimo na duhovan način. Poučava nas važnom umijeću – kako da ne bježimo od problema u lažno skrovište, već da se suočimo i na taj način naučimo važne stvari o sebi.

Sreća proizlazi iz osjećaja da smo „ovdje i sada“. Tjeskoba, depresija i bijes proizlaze iz bijega od problema odnosno od nelagode koju suočeni s problemom osjećamo. Ukoliko nelagodu promotrimo i s njom s suočimo, sagledamo je u njezinu “ovdje i sada”, spoznat ćemo sami sebe i osjetiti duboku sreću življenja.

Za razliku od mnogih duhovnih učitelja, koji nam nude instant-odgovore i obećanja, Pema Chödrön svaku uputu temelji na slojevitoj tradiciji tibetanskog budizma, no prenosi je jednostavno, jasno i duhovito.

“Chödrön, budistička monahinja, nudi djelotvorne načine za suočavanje s tjeskobom, strahom i neizvjesnošću.”
– Publisher’s Weekly

“Pema Chödrön ima više dobrih dosjetki od Groucha Marxa, a k tomu njezine rečenice ulaze izravno u čitateljevo srce (…) Chödrön je tip osobe koju biste voljeli imati uza se u času kad ste najpotrebitiji, u času suočavanja s krajnostima svakodnevnog života. No, autoričinu odsutnost lijepo nadomješta knjiga Mjesta koja vas plaše.”
– Brian Bruya, prof. dr., Odsjek za filozofiju Sveučilišta Michigan

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari