Program 68. izdanja Međunarodnog Filmskg Festivala u Cannesu posjeduje poseban kvalitet i raskoš – prema riječima Thierryja Frémauxa, glavnog delegata manifestacije i novog predsjednika ove najpoznatije svjetske smotre sedme umjetnosti Pierrea Lescurea. Okarakteriziran kao “Predsjednikov čovjek”, jer je blizak Françoisu Hollandeu, izjavio je na konferenciji za tisak, održanoj u poznatoj kino dvorani UGC Normandie, na čuvenoj aveniji Champs Elysées, uz prisustvo brojnih novinara, posebno nas koji smo se uspjeli akreditirati između 7000 reportera i izvjestitelja, kako će se “Festival zasigurno održati”! To je odgovor prethodniku Gillesu Jacobu, koji je vodio festival nekoliko desetljeća, te upravo izdaje knjigu pod naslovom “Festival se neće održati”.

Braća Joel i Ethan Coen će ocjenjivati ostvarenja visoke razine, jer se među odabranim filmovima službene selekcije dugometražnih fikcija, čiji je aktualni broj 16, nalaze cineasti poput Gusa Van Santa, Nanija Morettija, Matea Garone, Paola Sorentina (u čijem filmu “Mladost” glumi Sarajka Luna Zimić Mijović), Lasla Nemesa, Jacquesa Audarda i mnogih drugih.

Isabella Rosselini presjedavat će programu “Izvjestan pogled”, u kojem se natječe i hrvatsko ostvarenje “Zvizdan”, redatelja Dalibora Matanica. Ova koprodukcija zagrebačke “Kinorame”, slovenskog “Gustav filma” i beogradskog SEE Filma pro Srbija, traje 123 minuta. Priča duga tri desetljeća je posebna saga neprijateljskih susjednih sela, ali i snažne no krhke ljubavi. Glavni interpreti su Tihana Lazović, Goran Marković, Mira Banjac, Nives Ivanković.

scena iz filma "Zvizdan" Dalibora Matanića
scena iz filma “Zvizdan” Dalibora Matanića

Dva ostvarenja iz jugoistočne Europe

U programu “Posebne projekcije” uvršteno je prvo igrano ostvarenje beogradskog redatelja Pavla Vukičevića “Panama”, u produkciji “Collapse films”. Jovan, koji smatra Maju jako naivnom, upada u njezine mreže, a da toga nije ni svjestan. Policijski film čija je koscenaristica Jelena Vuksanović, tumače između ostalih Slaven Poško, Miloš Pjevac, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin, Nebojša Miladinović. Vukičević je svoje filmove predstavio u Cannesu i 2003. pa 2007. godine.

Woody Allen je autor filma “Irrational Man” koji će se pokazati izvan službenog natjecanja. U istom programu je i ostvarenje Georgea Millera “Mad Max: Fury Road”, zatim “Inside Out” djelo Petea Doctera i Ronalda Del Carmena, pa “Little Prince” u režiji Marka Osbornea. Nathalie Portman je redateljica dugometražne fikcije “Priča o ljubavi i tami” što će se prikazivati u “Posebnim projekcijama”, zajedno s filmom “Amnesia” Barbeta Schroedera i ostvarenjem Souleymanea Cisse “Oka”.

Kako smo obavješteni od strane glavnog delegata Frémauxa, koji nas je potom sve pozvao na degustiranje čuvenog i kvalitetnog šampanjca, još šest filmova će dobiti vizu za ovogodišnji Cannes.

Džana Mujadžić