Izložba Marije Zudenigo Stope

178

Marija je svojom umjetničkom suptilnošću i čvrstom željom da ovjekovječi put osobe krenula u projekt stvaranja zbirke otisaka stopa. Na pitanje zašto tih otisaka  Marija će reći da u arhetipskom simbolizmu stopala predstavljaju pokretnost i slobodu. Ona znače razumijevanje sebe, drugih i života, pa ma gdje te on vodio. Za Mariju život čine ljudi kroz događaje svojim bivanjem i djelovanjem, kretanjem kroz taj isti život, i tako je odlučila sakupiti impresivnu zbirku otisaka stopa, stopa kojima idemo kroz život. Na tome nije stala i od njih je stvorila instalacije dograđujući ta ista stopala i intervenirajući prije svega idejom, a onda bojom, dodirom i mekom, toplom porukom kako su naše stope  naši smjerokazi. Zapravo je čudesno kako neke od tih stopa, bilo velike ili male, kada ih spaziš i zagledaš se u njih, odjednom pobude u tebi razumijevanje, pa čak i nježnost prema ljudskom identitetu.

Zbirku broji 3000 otisaka stopala, a čine je otisci djece iz vrtića i škola, mladih te poznatih osoba iz kulture, sporta, medija, gospodarstva i politike. Kako Marija zna lijepo reći da su to  otisci stopa poznatih i ne tako poznatih osoba.

Na otvorenju je bilo puno prijatelja, sudionika projekta koji su svoje tragove i svoje stope podarili zbirci, kao i poklonika i ljubitelja Marijine umjetnosti.

Marija će stope skupljati i dalje, jer ovaj istraživačko umjetnički rad ima svoj nastavak, a prvih 3000 stopa i stopica tek su podloga koja će inicirati novu umjetnički misiju i neku novu izložbu. Jer trag treba ostaviti.

Izložba traje do 29.11.2011., a otvorena je od pon-petka od 10:00-13:00 i od 17:00-20:00 te subotom, 10:00-13:00.

Dunja Pavešić

[nggallery id=84]

Komentari