Dizajn restorana kao njegov najveći adut

Da bi restoran dobio epitet izvrsnog i popularnog mjesta, osim dobrom hranom, mora se iskazati i kvalitetnim dizajnom interijera.

779

Ne samo da će izgled samog restorana, a tako i bilo kojeg ugostiteljskog objekta privuči (ili otjerati) potencijalne goste, vjerujemo da će i interijer utjecati na sam doživljaj hrane.

U tom smislu, zbilja je teško naći interijer koji se može podičiti svim tim kvalitetama, a k tome i ponuditi nešto sasvim novo u dizajnerskom svijetu. Pronašli smo jedan takav interijer u dalekom Stochkolmu, u novotvorenom restoranu sugestivnog imena Fine Food. Dizajneri ovog zanimljivog prostora dolaze iz švedskog prominentnog i mladog studija Note, a koji se bavi raznim granama dizajna – od produkt dizajna, do uređivanja interijera i grafičkog dizajna.

FineFood_2

Upravo ovaj interijer na dobar način pokazuje kako su ti vrsni mladi dizajneri uspijeli objediniti više različitih područja. Neobičan izbor boja iznenađuje na prvi pogled, a inspiriran je foto serijom pod nazivom Death Valley fotografa Jordana Sullivana. Upravo suptilne promjene mekanog svjetla i pastelni i poetični prikazi krajolika ono je što se najviše svidjelo dizajnerima i što su kao polaznu točku sami koristili u ovom interijeru.

FineFood_3

Ponuda restorana ističe se činjenicom da se osim hrane, u njemu poslužuje i kava, a navečer zaživi u obliku bistroa s bogatom ponudom piva. Uspješno iskombinirati sve te funkcije na jednom mjestu dizajnerima je u početku predstavljalo pravi izazov, ali kasnije se pretvorilo u prepoznatljivu karakteristiku ovog mjesta. Odlučili su se za pastelnu paletu boja koja će pozivati ljude u prostor, a neobična podna obloga posložena u obliku riblje kosti predstavlja sive nijanse planina i stijena koje nalazimo u krajolicima fotografija Jordana Sullivana.

FineFood_4

Neobičan je izbor i zelenog mramora u različitim nijansama u kombinaciji s tirkiznom bojom, a kojoj se suprostavlja ružičasta i krajnje neočekivana boja breskve. Iako bi u krivim rukama ova nekonvencionalna paleta boja izgledala potpuno drugačije, dizajneri su uspjeli pomiriti sve neobične nijanse i dobiti vrlo ugodan i privlačan prostor. Što se tiče odabira materijala, nalazimo tipične vrste karakteristične za skandinavski stil kao što je jasen, bronca i već spomenuti mramor. Stolovi, sofe i police su dizajnirane posebno za ovaj interijer kako bi se on istaknuo kao pravi unikat, i kako bi se kvadratura interijera maksimalno iskoristila.

FineFood_5

Osim toga, dizajneri su prostor ispunili nekim od predmeta koje su sami prethodno dizajnirali za više talijanskih proizvođača namještaja. Ističu se poetične keramičke visilice Fuse, lakirane drvene stolice i vrlo zanimljive keramičke pločice kojima je prekriven pod.

FineFood_6

U svakom slučaju, ovaj restoran zahvaljujući zanimljivom interijeru nudi jedan potpuno drugačiji doživljaj i poziva vas da uživate u ekstravagantnoj kombinaciji okusa, ali i vizualnih poslastica koje su pripremili dizajneri iz studija Note.

Kristina Lugonja

Komentari