Bez celofana

63

Meni osobno – valjda to dođe s godinama – zna biti iznimno teško. Moguće da i lagano ludim taj dan – glava puca, usta se suše, ruke skoro da se tresu…Znam, znam, nije za pohvaliti se, ali – složit ćete se – samo oni koji baš isključivo ne konzumiraju alkohol znaju o čemu pričam.

Scena broj jedan – buđenje. Desedtominutno saživljavanje sa stvarnošću vlastite sobe. Primjećivanje stvari u prostoru i onaj neki osjećaj koji kao da govori – da, to je moja soba, to su moje stvari, ali – danas izgledaju drugačije.
Scena broj dva – otvorili smo oči i – aha – mamurni smo. Trenutak potpunog osvješćivanja i oni prvi dojmovi – pa što je meni to trebalo, neću nikad više, nikad, nikad više…
Scena broj tri – pokušaj izlaska iz kreveta.
Scena broj četiri – drugi pokušaj izlaska iz kreveta.
Scena broj pet – izlazak iz kreveta. Nije dobro. Sigurni ste da niste popili baš toliko, ali tijelo govori drugačije. Hm, možda i niste, ali tijelo ima svoje granice koje s godinama spuštaju kriterije…nepovratno.
Scena broj šest – možda kava? možda voda? možda jogurt? Pa isporbavate…Ne, ne, ne ide ništa.
Scena broj sedam – sjedate na kauč, palite tv i – iako izvana okupirani tv sadržajem – iznutra ne ubirete baš ništa. Eventualno se tu i tamo na tom unutarnjem ekranu pkaže koja slika – večeri za vama. E – tu se naš problem može malčice rastegnuti jer – ne treba biti baš Mladen Grdović da jutro poslije shvatiš – pretjerao sam. Nekima je dovoljno i mnogo manje. Npr. – povjerili ste tajnu nekome kome ni u najvećem ludilu stvarnosti to ne biste učinili. Ovo je samo primjer, kažem…i sada ga u ovoj našoj sceni broj sedam – oplakujemo:)
Scena broj osam – već može voda, može kava. A kod sretnijih – proradit će i apetit.
Scena broj devet – ma nije vbiše ništa tako strašno, umorno tijelo se miri sa situacijom, a jutrošnje odluke o tome da si više nećete priuštiti isto sada pomalo zvuče – prerigorozne.
Scena broj deset – prva telefoniranja i prepričavanja, smijeh i dogovor – To moraqmo ponoviti.

I tako obično završi.
Nadam se bez većih oscilacija i nadam se bez sjedanja za volan.
Jednom prilikom draga prijateljica napravila je popis savjeta o tome – kako se družiti s alkoholom, a da drugi dan to ni ne znate. Jedan je od tih, možda i najvažniji – piti puno obične vode uz alkohol. Tu i tamo nešto prigristi i, po mogućnosti, kod kuće, prije spavanja popiti jedan šumeći C-vitamin.
Kod mene funkcionira. A ako i vi imate kakav dobar savjet – molit ću lijepo, podijelite ga sa svima. Za onaj – ne piti – za njega znamo pa ga možemo u startu preskočiti:)
Hvala.

Ana Marija Vizintin

Komentari