Apocalyptica u Zagrebu

Finska metal četvorka, globalno prepoznatljiva po violončelima kao glavnom instrumentu, nastupit će u Tvornici kulture u četvrtak 15. listopada.

172

Oformljeni još davne 1993. kao kvartet violončela pažnju fanova i medija dobili su originalnom idejom i vrhunskom interpretacijom najvećih hitova Metallice na debitantskom albumu “Plays Metallica By Four Cellos”. Sva četvorica osnivača – Eicca Toppinen, Paavo Lotjonen, Max Lilja I Antero Manninen – diplomirali su na helsinškoj Sibelius Akademiji koja je do danas ostala umjetnička baza iz koje dolaze članovi Apocalyptice.

Mada su krenuli kao ponešto neobičan Metallica tribute bend već na drugom albumu “Inquisition Symphony” proširuju repertoar obradama Faith No Morea, Sepulture i Pantere, ali uključuju i prvu autorsku pjesmu. Već na trećem albumu, “Cult” iz 2000., prevladavale su njihove skladbe, dok je četvrti, “Reflections” iz 2003. sadržavao isključivo autorske radove. U tom trenu bend je već doživio promjene u postavi (otišli su Lilja i Manninen, a došao čelist Perttu Kivilaakso, a kasnije i bubnjar Mikko Siren), pokazao žanrovsku širinu (od klasike preko hard rocka, grungea, industrial do progresivnog i sympho metala) i sviranje obrada zamjenio zvjedanim suradnjama.

U nešto više od desetljeća Apocalyptica je nanizala impresivan popis suradnji s velikim imenima poput Coreya Taylora (Slipknot), Gavina Rossdalea (Bush), Maxa Cavalere, Nine Hagen, Ville Valoa (HIM), Joea Duplantiera (Gojira) i mnogih drugih. I studijski bend se potrudio dovesti inženjere zvuka koji će znati izvući maksimum, pa su tako na uspješnom povratničkom izdanju “7th Symphony” radili s producentima Joeom Barresijem (Queens of the Stone Age, Tool) i Howardom Bensonom (My Chemical Romance, Papa Roach).

U Zagreb intenzivan, glasan i eksplozivan Apocalyptica show dolazi u sklopu ogromne svjetske turneje na kojoj promoviraju aktualan album “Shadowmaker”. Do 15. listopada kada sljeću u Tvornicu kulture bit će gotovo konstantno na cesti. Trenutno je u tijeku američka serija koncerata, nakon koje slijedi kanadska, a u Europu se vraćaju 12. lipnja.

Osmi studijski album, “Shadowmaker”, objavljen je 17. travnja, sadrži 10 novih pjesama i po prvi put uključuje vokala Frenkyja Pereza koji s bendom nastupa i uživo. Ulazak Pereza u Apocalypticu predstavlja značajan korak naprijed. Po prvi put imaju samo jednog vokala na cijelom albumu, što je pjesmama dalo čvršći i prepoznatljiviji zvuk, različit od prošlih izdanja na kojima su se gostujući pjevači pojavljivali tek na pojednim pjesmama.

Ulaznice po cijeni od 120 kn u prodaju kreću u ponedjeljak, 18. svibnja I ta cijena ostaje na snazi do 12. srpnja. Od 13. srpnja do 14. listopada cijena će im iznositi 140 kn, a na dan koncerta 160 kn.

Komentari