Vatrogasci poručuju: Ove uređaje nikako ne bi trebali priključiti u produžni kabel

940

Kako većina sjeverne hemisfere prelazi u najhladnije razdoblje u godini, sustavi grijanja se uključuju, a u mnogim slučajevima grijači prostora izvlače se iz skladišta. Kako tvrde vatrogasci, ove se stvari nikada ne smiju priključivati ​​na produžni kabel

Grijači prostora: Stavka koju nikada ne biste trebali priključiti na produžni kabel

Grijači prostora su stvar koja se koristi svugdje u svijetu kada je hladno. Razumljivo, svi samo želimo da nam bude ugodno i toplo kad je vani hladno i vjetrovito. Budući da je sezona grijača prostora na pomolu, vatrogasci su istakli vrlo važnu stvar u pogledu njihove sigurnosti. Njihov prvi i najvažniji savjet je da nikada ne priključujete grijač prostora na produžni kabel.

“Nikada ne biste trebali priključivati ​​grijač na produžni kabel. Ove jedinice nisu dizajnirane da podnose veliki protok struje potreban za grijače prostora i mogu se pregrijati ili čak zapaliti zbog dodatnog protoka energije.”

Očigledno, toliko ljudi nije bilo svjesno koliko je to opasno, a objava je brzo postala viralna.

Vatrogasna postrojba Toledo u Ohiu također je izdala slično upozorenje nakon što se jedna kuća zapalila zbog zlouporabe grijača prostora. Kauč ​​se zapalio od grijača i plamen se brzo proširio po cijeloj kući. Njihovi savjeti uključuju:

– Nikada nemojte priključivati ​​grijače prostora u produžni kabel, nego uvijek izravno u zidnu jedinicu

– Uvijek držite najmanje tri stope prostora oko grijača prostora

– Pazite na grijač prostora cijelo vrijeme dok radi, nikada ga ne uključujte dok spavate ili kad se nalazite u drugoj prostoriji

– Grijače treba postaviti na ravnu površinu

– Nikada ne stavljajte grijače na ormare, stolove, namještaj ili tepih

Povjerenstvo za sigurnost potrošačkih proizvoda izvještava da su prijenosni električni grijači prostora razlog za 1200 požara godišnje. U objavi vatrogasaca u Oregonu pojašnjeno je da ako su korisnici pametni i sigurni, onda nije pogrešno koristiti grijač prostora. Problemi su uzrokovani nepromišljenošću.

“Poanta se svodi na pravilnu uporabu. Čak i najbolja oprema može otkazati ako se ne koristi pravilno. Niti jedan proizvođač nije kriv, ali ipak se radi o sposobnosti krajnjeg korisnika da sigurno koristi proizvod.”

Kako spriječiti požare kod kuće?

Čak i u hladnoj zimskoj sezoni električni požari mogu se spriječiti. Evo najvažnijih savjeta za zaštitu od požara ove zime i u svako doba:

Držite sve uređaje za proizvodnju topline isključenima iz utičnice kada ih ne koristite.
Ovo uključuje:

– Fenove

– Kuhala za vodu

– Grijače

U osnovi, sve što proizvodi toplinu kada je uključeno, može se pregrijati i zapaliti ako se ostavi predugo uštekano ili se može uključiti u slučaju kvara ili strujnog udara.

Produžni kabeli samo za privremenu uporabu.
Nemojte koristiti produžne kabele tijekom cijelog dana, trebali bi se koristiti samo privremeno. Razgovarajte s električarom o instaliranju dodatnih utičnica ako vam je to potrebno.

Ažurirajte svoj električni sustav.
Ako živite u starom domu, vjerojatno imate stari električni sustav. Nazovite električara da ga ocijeni i razmislite o nadogradnji. Rizik od pregrijavanja i izazivanja požara mnogo je veći kod starijih, manje naprednih sustava.

Nemojte koristiti oštećene kabele za napajanje.
Nemojte koristiti kabel za napajanje ako je na neki način oštećen – pohaban, ima slomljen krak ili je napukao.

Slijedite upute za uređaj.
Upute nisu samo za optimalnu uporabu proizvoda, već su tu i za vašu sigurnost. Uređaji uvijek dolaze s priručnikom koji će sadržavati odjeljak o sigurnosti od požara, kao i informacije o tome gdje vas treba obavijestiti o opozivima.

Ne zanemarujte znakove problema.
Postoji nekoliko znakova da se vaš uređaj može pregrijati ili da utičnica u koju je uključen nije ispravna. To uključuje:

– Promjena boje oko utičnice ili svjetiljke

– Aparat, kabel za napajanje ili utičnica vrući su ako ih dodirnete

– Miris pečenja dok uređaj radi

– Električne iskre ili udar pri svakom uključivanju uređaja

– Treperenje svjetla čak i nakon zamjene žarulje

– Prekidač ili osigurač koji se često aktivira

Na kraju, stavite detektore dima u svaku sobu i provjerite rade li ispravno. To je mjera opreza u slučaju da nešto pođe po zlu, a vi ćete biti upozoreni i moći ćete se vratiti na sigurno.

Izvor: Healthy Food House

L.B.

Komentari