U Rijeci održan prosvjed podrške za žene u Afganistanu: “Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne”

33
Izvor: Udruga PaRiter FB

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske u subotu, 25. rujna u 12 sati izašle su na glavne trgove i ulice s transparentima podrške ženama Afganistana. Riječ je naime, o izražavanju solidarnosti sa ženama iz Afganistana, upućivanju poruke da se neće odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava žena u Afganistanu.

Izlaskom na ulice traži se da Hrvatska ne prizna talibansku vladu koja je na silu preuzela vlast i time posljedično prekršila mnoga ljudska prava priznata od ostalih naroda. Posebno se želi pozvati vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma, fašizma te da prestanu manipulirati ženskim pravima te da se osigura prihvat izbjeglica i svih onih koji žele napustiti Afganistan uz osiguranje humanitarne pomoći. „Žene u Afganistanu svakodnevno riskiraju vlastite živote izravno se suprotstavljajući talibanskom režimu i tražeći poštivanje i zaštitu svojih ljudskih prava. Akcija je dio globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u svijetu u organizaciji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i Women’s Global Solidarity Network sa glavnom porukom: Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne,“ poručile su aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske.

U Rijeci je isto tako održan prosvjed podrške za žene u Afganistanu, kojem su se odazvale udruga PaRiter i udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava. Psihologinja udruge SOS Rijeka Lorena Zec istakla je: “Nije samo Hrvatska dio ove akcije. Akcija se održava danas diljem cijelog svijeta, a cilj je pokazati i pružiti podršku ženama Afganistana. Sve žene koje su pratile što se događa u Afganistanu osjećaju se dosta bespomoćno i znamo da ne možemo puno. No, ono što možemo je stalno dizati glas, podsjećati javnost i nadležne, vladajuće da želimo da se i Hrvatska, Europska unija i Ujedinjeni narodi u rješavanje krize u Afganistanu. Tražimo hitne reakcije i povećanje razine ljudskih prava žena u Afganistanu.”

L.B.

Komentari