Donosimo vam prijedlog za nedjeljni ručak. Žgvacet je omiljeno jelo u Istri koje se obavezno poslužuje uz fuže, tradicionalnu istarsku tjesteninu.
Sastojci:
1000 g kokošjeg mesa
200 g luka
20 g češnjaka
1,5 dl ulja
200 g svježe rajčice
20 g brašna
1,5 dl bijelog vina
mažuran (na vrhu noža)
bosiljak (na vrhu noža)
sol
papar
Priprema:
Kokoš izrezati na sitnije komade i popržiti na ulju da meso porumeni. Dodati sitno isjeckan luk, malo promiješati, posoliti, popapriti i dodati oguljenu i na kockice izrezanu svježu rajčicu. Kada tekućina potpuno prokuha, posipati brašnom, malo promiješati i zaliti s toliko vode da prekrije meso. Dodati mažuran i bosiljak, doliti vino i ostaviti da kuha na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša.
Ako želite uz žgvacet poslužiti fuže, evo i recepta.
Sastojci:
400 g brašna
2 jaja
20 g soli
voda
2 žlice ulja
Priprema:
Brašno prosijati, u sredinu utisnuti udubinu u koju se stave jaja, sol i toliko vode da se umijesi glatko tijesto. Podijeliti na nekoliko dijelova i dalje mijesiti svaki komad posebno. Razvaljati što tanje, a zatim izrezati kvadratiće 4×4 cm. Od tih kvadratića tijesta rade se fuži tako da se dva suprotna kuta savinu prema sredini i pritisnu da se zalijepe. Možete se poslužiti i štapićem za ražnjiće. Kvadratić tijesta omotajte oko štapića i dva suprotna kuta pritisnite kako bi se spojili.

Pripremljene fuže kuhati u vreloj slanoj vodi oko 10 minuta, potom ocijediti i preliti s 2 žlice ulja.
Komentari