Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke: “Stvaranje boljeg društva u kojem će žene biti ravnopravne, mora započeti u vrtićima i školama”

349
sandra krpan
Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan

Rijeka je jedan od rijetkih gradova koji ima ženu dogradonačelnicu, što pogotovo nama ženama zasigurno puno znači. Uz brojne obveze imate li vremena zastati i reći samoj sebi kako se ste osjećate na toj funkciji?

U manje od dvije godine mandata uspjeli smo uvelike realizirati ciljeve u područjima za koje sam kao zamjenica gradonačelnika Rijeke zadužena, a to su odgoj i školstvo, kultura, tehnička kultura i sport. Pri tom prvenstveno mislim na povećanje vrtićkih kapaciteta –  tijekom dvije pedagoške godine otvoreno je čak 18 novih vrtićkih i jasličkih skupina i više od 30 novih radnih mjesta u gradskim vrtićima. Također, krenuli smo u gradnju novog vrtića u suradnji sa Zajednicom Talijana Rijeka i Unione Italiana. Obnavljaju se, uređuju i otvaraju novi sportski objekti. Radi se intenzivno na kreiranju programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja koji će se u riječke osnovne škole uvoditi po principu riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja. Uveli smo u naše osnovne škole besplatne menstrualne potrepštine za učenice. Kroz sveobuhvatni Program za mlade i projekte koji su njegov sastavni dio, vjerujem da ćemo Rijeku učiniti gradom po mjeri i mladih ljudi, mladih obitelji i u krajnjoj liniji – mladih žena kojima ćemo upravo kroz ojačavanje kvalitetne skrbi za djecu kroz sustav odgoja i obrazovanja omogućiti da ne moraju birati između roditeljstva i karijere. U svakom slučaju, na funkciji koju obnašam ima puno posla, dani su često prekratki za sve što treba obaviti, ali kada se ovako okrenem i pogledam rezultate rada koje imamo do sada – zadovoljna sam.

Po struci ste profesorica hrvatskog jezika, radili ste kao profesorica i ravnateljica OŠ Milan Brozović u Kastvu da bi svoj pedagoški rad zamijenili  poslom dogradonačelnice. Koliko Vam prethodno radno iskustvo i sama struka pomaže u sadašnjem radu? Edukacija je ključ svega…

Tako je, obrazovanje je ključ svega osobito u današnje vrijeme. Učenje  ne završava s formalnim završetkom školovanja, učimo cijeli život i to nije nešto čega se treba plašiti nego naprotiv, treba uživati u stjecanju novih znanja. Učenje je izazov, avantura  koja nas čini boljim ljudima. Naravno da je za takav moj stav sigurno zaslužno i to što sam profesorica i što vjerujem u društvo znanja. Dvadesetak godina rada u školi, u razredu i na poziciji ravnateljice, definitivno je izvrsno iskustvo koje mi uvelike koristi na današnjoj funkciji. Činjenica da dobro poznajem sustav sa svim njegovim prednostima, manama i mogućnostima bila jedan od motiva da krenem korak naprijed i s ove pozicije kao zamjenica gradonačelnika učinim sve što  mogu da ga promijenimo nabolje.

Zasigurno ćete imati što reći kao govornica na skorašnjoj konferenciji Women’s Weekend  koja će se uskoro održati u Rijeci o tome kako osnažiti žene da budu ravnopravne u društvu i da svoje kompetencije uspješno ostvare kroz posao?

Do ravnopravnosti ćemo doći samo transformacijom društva. Ne možemo i ne smijemo prihvatiti društvo u kojem danas, u Hrvatskoj, u 21. stoljeću,  gledamo kako po gradskim trgovima  muškarci mole da se žene pokriju, sakriju i maknu iz života. Mi moramo stvarati društvo u kojem ćemo svi imati iste šanse. Ravnopravnost znači da više nećemo biti manje plaćene za svoj posao od muških kolega, da nećemo morati biti izložene seksističkim ispadima, da nećemo morati birati između majčinstva, obitelji i karijere, da ćemo biti zaštićene od nasilnika. Samo u takvom društvu žene mogu dati svoj puni potencijal i samo takvo društvo ima budućnost.

Koliko su ovakve konferencije značajne za Rijeku, ne samo kroz edukaciju žena i razvoj društva, već i kao turistički event.

Mislim da su događanja poput ove konferencije iznimno važne za jačanje položaja žena jer otvaraju upravo pitanja ravnopravnosti i položaja žena u društvu. Otvaraju prostor za razmjenu iskustava, dobrih praksi i učenje. Mislim da su odlične platforme s kojih se mogu poslati jasne poruke i kreatorima politika i  javnosti. Mi žene zajedno moramo osvijestiti važnost rada na promjenama koje će nas učiniti ravnopravnima. Što se turističkog značaja ovakvih događanja tiče, sigurno su dobrodošli i važni u kontekstu daljnjeg razvoja kongresnog turizma i jačanja Rijeke kao cjelogodišnje turističke destinacije.

sandra krpan
Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan na promociji knjige Olega Mandića “Život obilježen Auschwitzom”

Aktivni ste i marljivi kroz političko djelovanje. Zašto je tako malo žena u politici? I kako ih uopće privući i aktivno uključiti u to područje toliko bitno za život i napredak?

Politički angažman žene doživljavaju kao dodatno opterećenje i ne odlučuju se lako na taj korak. S druge strane, naš položaj, položaj žena u društvu, mora se promijeniti i političkim putem, političkim odlukama. Moramo biti svjesni da bez rodne ravnopravnosti nema demokratskog društva. Bez žena u politici nema pozitivnih promjena, to je činjenica. Mislim da je podizanje svijesti o važnosti naše participacije u politici prvi korak i  motivacija da se žene  intenzivnije uključe u politiku, a kada se žene uključe u politiku, cijelo društvo se mijenja nabolje.

Bili ste predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Grada Rijeke i kakva su Vaša iskustva po tom pitanju?  Koliko Rijeka kao grad prednjači u tome?

Rijeka je učinila veliki iskorak kada je u svoje škole uvela Građanski odgoj i obrazovanje koji se, između ostalog bavi i temama rodne ravnopravnosti. Upravo edukacijom i znanjem možemo stvarati društvo stvarne ravnopravnosti.  Nasilje nad ženama i diskriminacija žena su naša stvarnost i iskreno vjerujem da stvaranje boljeg društva u kojem ćemo biti ravnopravni, mora započeti u vrtićima i školama.

sandra krpan
Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan tijekom YUFE Townhall konferencije u Rijeci

Ako Let 3 pobijedi na Eurosongu 2023., jesmo li spremni za organizaciju Eurosonga 2024?

S „Mamom ŠČ“ oni su već sada, bez obzira na plasman, napravili nevjerojatan posao. Let 3 je meni sinonim za riječki identitet u kojem volimo biti drugačiji i poštujemo drugačije, a pjesmu doživljavam kao nekakav riječki Manifest. Let 3 će pobijediti, u to čvrsto vjerujem. „Mama ŠČ“ u meni stvarno budi optimizam i nadu, a tako velika podrška pjesmi, podrška cijele Hrvatske, dodatno je učvrstila moju vjeru da je promjena u našem društvu, promjena da živimo autentično i otvoreno, itekako moguća.

Koji je Vaš životni moto i što može motivirati u hipu?

Budi pristojan. Mislim da je pristojnost u svim segmentima života i ophođenja jednih prema drugima izuzetno važna, pogotovo danas, kada kao da to zaboravljamo. A pokrenuti me u istom trenutku može ako mi netko kaže da se nešto – ne može. To me stvarno pokreće istog trena. Vjerujem da se svaki cilj može dosegnuti samo ako mu se dobro i istinski posvetimo.

Tekst: Dunja Pavešić

Komentari