Znate li koje se životinje međusobno dozivaju imenima

Ovo svojstvo karakteristično je samo za ljude, no međutim zadnja istraživanja otkrivaju zanimljivu činjenicu

154

Karatkteristika dozivanja poznatih osoba imenima karakteristična je samo za ljude. Međutim, zadnja istraživanja otkrila su zanimljivu činjenicu – to svojstvo ima i jedna životinjska vrsta.

Australski znanstvenici u zadnjim istraživanjima otkrili su kako se ova vrsta prilikom dozivanja prijatelja u okruženju koristi imenima u obliku univerzalnih skičanja i zviždanja.

Tijekom proučavanja morskih dubina u zaljevu Shark, koje se nalazi 800 kilometara zapadno od Pertha, znanstvenica je otkrila kako parovi i manje grupe dupina mužjaka koriste posebne zvukove  koje upotrebljavaju kao pozive, ne bi li tako privukli ženke za parenje i preoteli ih od suparnika.

Zanimljiva je činjenica da dupini nisu rođeni s tim jedinstvenim zvukom već su ga razvili u nekoliko prvih mjeseci svog života i karakteristični su i jedinstveni svakoj jedinki dupina. Te iste zvukove dupini koriste kod predstavljanja, upravo kao i što se ljudi služe imenima.

Znanstvenici su snimali zvižduke dozivanja skupina, a potom su te iste zvukove, odnosno “imena“ reproducirali skupinama koje poznaju te iste dupine te onim nepoznatima. Samo međusobno upoznati dupini prepoznavali su zvukove i odazivali se na njih.

Komentari