Zašto se dugi niz godina za Valentinovo poklanja čokolada?

210

14. veljače dan je na koji slavimo Valentinovo. Dan je ovo kada partneri diljem svijeta izmjenjuju darove i iskazuju svoje osjećaje. Jedan od najčešćih poklona uz cvijeće i nakit je čokolada odnosno bombonjera. Zašto je to tako?

Prvi drevni narod koji je spojio ljubav i čokoladu bile su Maje. Oni su prvi narod koji je od kakaova zrna pravio vruće čokoladne napitke koji su osim što su ukusni imali i veliku simboliku u ritualima vjenčanja. Tijekom obreda partneri bi izmijenili čokoladne napitke kao iskaz velike ljubavi i poštovanja.

Nakon Maja i Azteci su čokoladu povezivali s ljubavi i to posebno vladar Montezuma II. Prema izvorima Montezuma je naručivao ogromne količine čokolade vjerujući da je ona ljubavni afrodizijak. Iako čokolada sadrži triptofan i feniletilamin koji se povezuju s osjećajem privrženosti i požude, znanstvenici ipak tvrde da ih u čokoladi ima premalo da bi je prozvali afrodizijakom.

Jedna od najpoznatijih čokolada u svijetu je ona od Cadburyja. Cadbury je britanska multinacionalna tvrtka koja je 1861.godine po prvi puta u prodaju pustila bombonjere u obliku srca. Srcolika bombonjera bila je veliki hit, ali Cadbury je napravio veliku grešku ne patentirajući svoj proizvod pa zbog toga taj srcoliki oblik i danas koriste brojni proizvođači te ga svakodnevno plasiraju na tržište.
Zanimljivo je istaknuti da nisu samo muškarci ti koji na dan zaljubljenih poklanjaju svojim boljim polovicama čokoladu. U Japanu je primjerice obrnuto… Žene su te koje poklanjaju čokoladne proizvode svojim dragima partnerima.

Bilo kako bilo, poklanjanje čokolade za Valentinovo postala je praksa diljem svijeta, a taj običaj datira daleko u ljudsku povijest. Što god poklonili svojim voljenima bit će im drago pa se nemojte previše stresirati oko toga. Zapamtite, samo da je od srca… Sretno Valentinovo!

Komentari