Zašto neka živa bića svijetle, jesu li muškarci u većem postotku daltonisti od žena? Saznajte u petak, u MOHO centru u Voloskom!

45
Tomislav Portada

Novi Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar u Voloskom (Ul. Andrije Štangera 48), u petak, 18. listopada svečano otvara svoja vrata, a dan nakon, u subotu, 19. listopada 2019. pozivaju se posjetitelji na prvo popularno-znanstveno predavanje na temu „Večer kemije – kemijski izvori svjetla“.

MOHO centar_01
MOHO centar

 

Predavanje će s početkom u 18 sati održati dr.sc. Tomislav Portada, kemičar s Instituta Ruđer Bošković.


Što je hladno svjetlo? Kakav proces je gorenje svijeće? Zašto neka živa bića svijetle npr. krijesnice? Zašto postoje tri osnovne boje? Jesu li muškarci u većem postotku daltonisti od žena?

Mnogi fizikalni, kemijski i biološki procesi praćeni su emisijom vidljive svjetlosti. Na Večeri kemije bit će riječi o teorijskoj osnovi tih procesa i o njihovoj praktičnoj primjeni, a izlaganje će biti popraćeno i ilustrirano nizom atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa. U nekima od tih pokusa moći će sudjelovati i dobrovoljci iz publike, a ulaz na predavanje je slobodan.

Doktor kemije, g. Tomislav Portada školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. Pokretač je i voditelj edukativno-popularizacijskog projekta “Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja“.

Andrija Mohorovicic
Andrija Mohorovičić
MOHO centar 02
MOHO centar

Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar u središte svog budućeg djelovanja stavlja interakciju turističkih, znanstvenih i kulturnih aktera, organizacija i udruga, s korisnicima poput djece, mladih, posjetitelja, turista i slučajnih prolaznika, s ciljem kontekstualiziranja i približavanja povijesnih činjenica vezanih uz rodno mjesto znanstvenika Andrije Mohorovičića.

Komentari