[VIDEO] IndustriAll Europa i ETUC u pismu upućenom premijeru Plenkoviću izražavaju duboku zabrinutost za položaj radnika u brodogradilištima Uljanik Grupe

10

IndustriAll Europski sindikat i Europska konfederacija sindikata reagirali su na nezavidan položaj radnika u brodogradilištima Uljanik grupe zajedničkim pismom koji su uputili premijeru Andreju Plenkoviću i ministru gospodarstva Darku Horvatu.  

IndustriAll Europski sindikat, čiji je član SMH-IS, predstavlja sedam milijuna radnika u sektorima proizvodnje, rudarstva i energetike u Europi. Europska konfederacija sindikata (ETUC), čiji je SSSH član, predstavlja 45 milijuna članova.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Vlade RH g. Plenkoviću,
Obraćamo Vam se u ime industriAll europskoga sindikata, koji predstavlja 7 milijuna radnika u sektorima proizvodnje, rudarstva i energetike u Europe te u ime Europske konfederacije sindikata (ETUC), koja je glas radnika i predstavlja 45 milijuna članova iz 90 sindikalnih središnjica iz 38 europskih zemalja, plus 10 europskih granskih sindikalnih federacija.
Želimo izraziti našu vrlo duboku zabrinutost zbog položaja radnika u brodogradilištima Uljanik Grupe.
Radnici mjesecima nisu dobili plaće i više ne mogu osigurati osnovne potrebe svojim obiteljima.
Neprihvatljiv je izostanak njihovih ustavnih i ljudskih prava u jednoj državi članici Europske unije u 21. stoljeću.

Pozivamo Vas da hitno pronađete rješenje za te hrvatske radnike.

Hrvatska Vlada ima odgovornost osigurati provedbu restrukturiranja i pronalazak hitnih rješenja.
K tome, nestanak brodogradnje u Hrvatskoj imao bi katastrofalne ekonomske i socijalne posljedice, uključujući i domino efekt na čitavu tu regiju.

U cilju očuvanja industrijskoga bogatstva brodograđevne industrije u Hrvatskoj te konkretno zaštite radničkih prava u brodogradilištima Uljanik Grupe, industriAll Europe i ETUC će raditi zajedno sa Sindikatom metalaca Hrvatske – Industrijskim sindikatom i sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske te će tražiti kontinuiranu podršku Europske  unije (EU).“, navode u pismu.

Neprihvatljivo je da hrvatski radnici u brodogradilištima nisu primili plaću već više od sedam mjeseci.
Tražimo od Vlade RH da poduzme akcije kako bi se stvorila održiva budućnost brodogradilišta u Puli, Rijeci, diljem Hrvatske.
Pozivamo i Europsku komisiju da poduzme akciju oko ovoga pitanja: ovo je održiv sektor, ovo je sektor koji je oduvijek bio prisutan u Hrvatskoj i pozivamo sve da poduzmu akcije kako bi se stvorila budućnost za zaposlene u industriji brodogradnje u Hrvatskoj“, poručio je putem videa Luc Triangle, glavni tajnik IndustriAll europskog sindikata

 

Komentari