[VIDEO] Dan nakon velikog požara u kojem je zamalo nestala katedrala Notre Dame! Macron poručio – obnovit ćemo je, ona je epicentar naših života!

95

Bila je to stravična noć za Pariz, Francusku i cijeli svijet. Svjedočiti užasnim prizorima vatrene stihije koja proždire katedralu Notre Dame, dragulja gotičke umjetnosti i simbola najviše vrijednosti bilo je iznimno teško. Zahvaljujući požrtvovnosti vatrogasaca, policije i svećenika, koji su se izložili pogibelji, iz vatrene buktinje spašeni su povijesni artefakti i vjerske relikvije neprocjenjive vrijednosti.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo na Twitteru zahvalila im je na brzoj reakciji i formiranju ljudskog lanaca kako bi spasili neprocjenjive crkvene predmete, uključujući i relikt za kojeg katolici vjeruju da je kruna od trnja koja je stavljena na Isusovu glavu dok je umirao na križu.

Kapelan pariških vatrogasaca otac Fournier prepričao je novinarima kako je ušao u goruću katedralu kako bi spasio Presveti oltarski sakrament i krunu od trnja.

kruna od trnja

Parižani su pljeskom hrabrili vatrogasne timove koji su tijekom noći činili sve da spase vrijedne umjetnine iz katedrale i zapriječe rušenje sjevernog tornja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron noćas je obišao mjesto goruću katedralu i obećao njezinu obnovu. “Notra Dame je epicnetar naših života, obnovit ćemo je zajedno“, poručio je.

U gašenju požara uključeno je 400 vatrogasaca. Vatra je uništila drveno krovište katedrale i veliki dio njezine unutrašnjosti. Požar je tijekom noći ugašen, no vatrogasne ekipe nastavljaju dežurati.

Pogledajte prve snimke unutar Notre Dame nakon požara.

Komentari