Uskoro stižu podaci o svim istraživanjima neidentificiranim letjelicama?

36

Pentagon i dalje ima tajnu jedinicu za istraživanje neidentificiranih letećih objekata, a New York Times izvijestio je da će uskoro morati i objaviti sve podatke koje su dobili istraživanjem. Iako je Pentagon tvrdio da je raspustio svoj tajni program identifikacije neidentificiranih zračnih letjelica još 2012. godine, program je premješten i preimenovan, a nalazi se u Office of Naval Intelligence. 2007. godine pokrenut je Napredni program identifikacije aerosvemirskih prijetnji, a jedan od začetnika programa je Harry Reid.

Međutim, u izvještaju potrošnje za narednu godinu pojavila se Radna skupina za neidentificirane zračne fenomene, gdje se navodi da je glavna zadaća “standardizirati prikupljanje i izvještavanje o neidentificiranim zračnim fenomenima, bilo kakvim vezama sa suparničkim stranim vladama i prijetnji koju predstavljaju američkim vojnim instalacijama i resursima.” Glavni fokus bit će traženje dokaza o tome koristi li neka druga nacija zrakoplovnu tehnologiju koja bi mogla ugroziti SAD. Dio otkrića morat će se objaviti unutar 180 dana od donošenja zakona o autorizaciji obavještajnih podataka.

Senator Marco Rubio istaknuo je da ga posebno zabrinjavaju NLO-i koji su viđeni iznad američkih vojnih baza, osobito ako su Rusija ili Kina napravile veliki tehnološki skok. S druge strane, bivši direktor NLO programa i vojno-obavještajni dužnosnik Luis Elizondo kaže kako on i nekoliko bivših dužnosnika i vladinih znanstvenika vjeruju kako su objekti neutvrđenog porijekla uistinu pali na Zemlju, a njihovi ostaci odneseni na analizu. Smatra kako će program dobiti novu transparentnost te kako se neće morati sakrivati u sjeni.

Već više od desetljeća program Pentagona provodi klasificirane brifinge za kongresne odbore, rukovoditelje zrakoplovnih kompanija i druge vladine dužnosnike. U nekim su slučajevima pronađena su zemaljska objašnjenja za prethodno neobjašnjive incidente. Astrofizičari, čak i ako nema uvjerljivog zemaljskog objašnjenja, ne predstavljaju vanzemaljce. G. Reid, bivši demokratski senator iz Nevade koji je zagovarao financiranje ranijeg U.F.O. programa kada je bio vođa većine, rekao je da vjeruje da je moglo doći do sudara objekata nepoznatog porijekla i da bi trebalo proučiti pronađeni materijal. “Nakon što sam ovo pogledao, došao sam do zaključka da postoje izvještaji – neki su sadržajni, neki ne toliko sadržajni – da postoje stvarni materijali koje je posjedovala vlada i privatni sektor”, rekao je gospodin Reid u intervjuu. Neki su pronađeni predmeti, poput neobičnih metalnih fragmenata, kasnije iz laboratorijskih studija identificirani kao porijeklo čovjeka.

Eric W. Davis, astrofizičar koji je radio kao podizvođač, a zatim savjetnik za Pentagon U.F.O. programa od 2007., rekao je da, u nekim slučajevima, ispitivanje materijala do sada nije uspjelo utvrditi njihov izvor i navelo ga na zaključak: “Nismo ga mogli napraviti sami.” Ograničenja za raspravu o tajnim programima – i dvosmislenost informacija navedenih u neklasificiranim prezentacijama sa brifinga – stavili su službenike koji su proučavali U.F.O. u položaj da iznesu svoja stajališta bez iznošenja čvrstih dokaza. Gospodin Davis, koji sada radi za Aerospace Corporation, izvođač obrane, rekao je da je održao tajni sastanak agenciji za obrambeni sektor o ožujku o pronalascima “vozila izvan svijeta koja nisu napravljena na ovoj zemlji.” Davis je rekao da je 21. listopada 2019. osobama Senatskog odbora za oružane službe i djelatnicima Senatskog obavještajnog odbora predao klasificirane dokaze o pronalaženjima neobjašnjivih predmeta, a dva dana kasnije i osoblju Senatskog obavještajnog odbora. Članovi odbora nisu odgovorili na zahtjeve za komentiranje problema.

Javna fascinacija temom NLO-a privukla je predsjednika Trumpa, koji je svom sinu Donaldu Trumpu Jr. rekao u intervjuu u lipnju da zna “vrlo zanimljive” stvari o Roswellu, gradu u Novom Meksiku koji je središnji za nagađanja o postojanju NLO. Predsjednik je demantirao kada su ga pitali hoće li iznijeti tajnu bilo koje informacije o Roswellu. “Morat ću razmisliti o tome”, rekao je. Bilo kako bilo, rekao je g. Reid, trebalo bi više informirati javnost kako bi se razjasnilo što se zna, a što ne. “Izuzetno je važno da izađu informacije o otkriću fizičkih materijala ili pronađenog zanata”, rekao je.

Izvor: New York Times

Komentari