U Sarajevu prvi “gay pride”, protuprosvjednici poručuju: “Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu”

37

Prvi put u povijesti u Sarajevu se održava gay pride. U Povorci ponosa pripadnika LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini prikupilo se oko 500 ljudi iz cijele države te regije. Istodobno su se okupili i protivnici Povrke.

Kako bi Povorka prošla u miru angažirano je oko tisuću policajaca te snajperista. Policijski psi pregledavaju rutu kako bi se otklonila opasnost od eksploziva.

U prvom sarajevskom gay pridru našli su se transparenti kao što su “Otpor”, “Ja BiH slobodu”, “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbejka, kraljica”, “Refugees welcome”.

Dok su se na jednom mjestu okupljali članovi Povorke, na drugom mjestu u gradu okupili su se njihovi protivnici. Neki od natpisa na njihovim transparentima glasili su: “Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu”, “LBGT: Licemjerni Gadovi Bolesnih Težnji”, “Levati, u svoja četiri zida”, “Ne budi Derpe, drži do sebe”, “Budi gej, ali ne nameći meni da je ok”, prenosi klix.ba.

Protuprosvjednici su se nakon nekog vremena mirno razišli te nisu stvarali probleme. “Treba organizovati proteste ispred Vlade koja je ovo dozvolila. Dokle god dozvoljavaju ovakve skupove, mi nećemo glasati za njih. Sram ih bilo. Sramota šta se u Sarajevu dešava”, poručili su.

Protuprosvjed su organizirali predstavnici vjerskih zajednica, koje Povorku smatraju grijehom te rušenjem tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka.

Komentari