Trsatsko svetište našlo se među dobitnicima predsjedničine Povelje Republike Hrvatske

12

Povodom katoličkog blagdana Male Gospe predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelje Republike Hrvatske nacionalnim i biskupijskim marijanskim svetištima. Među njima našlo se i trsatsko svetište.

Gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić uime Svetišta Majke Božje Trsatske primio je Povelju, koju je predsjednica dodijelila za izniman doprinos u očuvanju stoljetnog svetišta kao nacionalnog duhovnog i kulturnog nasljeđa u kojem hrvatski narod iskazuje svoje poštovanje i traži zagovor i milost Majke Božje.

Događaju su još nazočili i uime riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića biskupski vikar mons. dr. Matija Matičić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak i voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić.

Povelje su još dodijeljene i Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta u kojem hrvatski narod stoljećima iskazuje štovanje Majke Božje nalazeći utjehu, mir te osobni i domovinski zagovor u svojim molitvama.

Za izniman višestoljetni doprinos njegovanju marijanskih blagdanskih svečanosti u hrvatskoj nacionalnoj i vjerskoj kolijevci, čuvaru povijesnog, kulturnog i vjerskog nasljeđa Povelja je dodijeljena Prasvetištu Gospe od Otoka, Solin.

Za izniman doprinos u očuvanju stoljetnog svetišta u kojem hrvatski narod iskazuje zahvalnosti Gospi za pomoć u obrani Domovine te za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog nasljeđa kroz stoljeća Povelja je otišla u ruke Svetišta Gospe Sinjske.

Povelju Republike Hrvatske predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je još i Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu te Svetištu Gospe Voćinske za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta koje je njegovanjem marijanskih pobožnosti stoljećima čuvalo kršćanski identitet hrvatskoga puka u Slavoniji te pružalo nadu i utočište kroz ratna razaranja u čvrstoj vjeri zagovora Djevice Marije u slobodu i povratak svoga naroda u svoje domove.

“Ova priznanja koja sam danas u Uredu predsjednice Republike Hrvatske dodijelila nacionalnim i biskupijskim svetištima zahvala su svim naraštajima graditelja, čuvara i promicatelja naših marijanskih svetišta za očuvanje vjere i privrženosti hrvatskog naroda Blaženoj Djevici Mariji te kao poticaj za istu ustrajnost i ohrabrenje da održimo duhovno blago vjere, koje nam je milošću Božjom dano kako bismo imali život i budućnost u svojoj Domovini”, izjavila je predsjednica.

Objavljuje Kolinda Grabar-KitarovićPetak, 6. rujna 2019.

 

Komentari