U Bujama se nastavlja predstavljanje projekta izgradnje reciklažnog dvorišta

19

U Bujama se od svibnja kroz edukativne radionice predstavlja projekt izgradnje reciklažnog dvorišta.

Edukativne radionice koje Grad Buje provodi u sklopu predstavljanja projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta Grada Buje – Buie“, sufinanciranog iz kohezijskog fonda Europske unije, nastavljaju se s građanima.

Nakon što su 17. svibnja radionice započele sa vrtićarcima te prvom srednjom školom – Talijanskom srednjom škole – Scuola media superiore italiana „Leonardo da Vinci“ Buie, 27. svibnja na red su došli srednjoškolci Srednje škole Vladimir Gortan.

U utorak 16. srpnja, na lokaciji Ljetnog kampa Buje u Marušićima, održana je prva u nizu radionica s građanima. Bila je to odlična prigoda projekt predstaviti svim generacijama. Naime, starijima su se ondje pridružila i djeca, sudionici Ljetnoga kampa u Marušićima, čiji je domaćin Pučko narodno učilište iz Buja.

Radionica je protekla u odličnom raspoloženju, svi okupljeni u idiličnom ambijentu Ljetnog kampa u Marušićima pokazali su zavidno znanje na temu otpada, njegovog zbrinjavanja i naraslih ekoloških problema s kojima se svakodnevno susrećemo.

Kroz prezentaciju i ponajviše razgovor sudionici radionice saznali su osnovne informacije o projektu izgradnje reciklažnog dvorišta te o njegovom značaju za područje Bujštine, a najviše su ih se dojmile brojne zanimljivosti vezane uz ekološke probleme, zbrinjavanje otpada te metode kojima mogu sami utjecati na smanjenje proizvodnje otpada.

Osobito je bilo dinamično kada su krenuli postavljati pitanja i tražiti pojašnjenja kako bi sami što bolje sagledali situaciju gdje zbog suvremenog načina količina proizvedenog otpada konstantno raste, a na nama je da kroz pravilno zbrinjavanje te adekvatnu reciklažu i preradu gorući problem i troškove zbrinjavanja smanjimo na najmanju moguću mjeru.

Sudionici, mali i veliki,  napomenuli su kako su u proces odvajanja otpada uključeni, u svojim domovima već imaju kante za pravilno odlaganje otpada.

Radionice će se u sklopu projekta nastaviti održavati u rujnu, a uključit će edukaciju za sve skupine i generacije građana.

Ova značajna investicija za Izgradnju i opremanje Reciklažnog dvorišta u Bujama, ukupne je vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s 85 % prihvatljivih troškova odnosno 2.791.067,49 kn. Sredstva su osigurana iz  Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, iz Kohezijskog fonda i iz proračuna Grada Buja-Buie. Trajanje projekta je 12 mjeseci odnosno do 4. ožujka 2020.godine.

 

Komentari