Tužan kraj potrage za muškarcem u moru kod Njivica, u rovinjskom akvatoriju spašena posada prevrnute jedrilice

Kod otoka Krka smrtno stradao muškarac prilikom pada sa brodice u more, u Rovinjskom akvatoriju koordiniranom akcijom spašena je četveročlana posada s prevrnute jedrilice

66

Jutros, 14. svibnja u 09.36 sati službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) Rijeka zaprimili su putem Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka informaciju krčkih vatrogasaca o muškarcu koji se po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima pokušao ukrcati na plovilo, uslijed čega je pao u more na poziciji između mjesta Njivice i uvale Kijac na otoku Krku.

Čovjek je nedugo nakon pada u more nestao iz vidokruga vatrogasne osmatračnice.

Uslijedila je koordinirana akcija traganja i spašavanja MRCC Rijeka u suradnji sa Lučkom kapetanijom Rijeka, JVP Krk i Pomorskom policijom Rijeka.

Tragalo se za 66-godišnjim Z.M. 66-godišnjim hrvatskim državljaninom.
Unatoč brzoj i opsežnoj akciji već u 10.14 sati službenici MRCC Rijeka primili su obavijest Pomorske policije Rijeka da su pripadnici JVP Krk u neposrednoj blizini otoka Krka, nažalost, pronašli  beživotno tijelo nestaloga muškarca.

Spašeni brodolomci
Danas, u 16.23 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su od Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Pula informaciju o četveročlanoj posadi prevrnute jedrilice na poziciji 2-3 nautičke milje zapadno od otočića Figarola u rovinjskom akvatoriju.
U suradnji sa Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom Pula, pokrenuta je koordinirana spasilačka akcija brodolomaca.

Očevidac ove pomorske nesreće javio je u Središnjicu kako su se četiri člana posade prevrnute jedrilice uspjeli popeti na trup brodice, no nije znao je li prije potonuća na palubi broda bilo još osoba.
Očevidac je dojavio kako je samo jedan brodolomac imao prsluk za spašavanje uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, uz jačanje bure i nisku temperaturu zraka.
MRCC Rijeka je angažirao sve raspoložive spasilačke jedinice iz sastava LK Pula, Pomorske policije Pula te pomorska jedinica JVP Rovinj, koji su isplovili prema dojavljenoj poziciji.

Nedugo nakon početka akcije spašavanja, u 17.06 sati iz Lučke kapetanije Pula javljeno je u MRCC Rijeka da su svi članovi posade spašeni iz mora, u dobrom su psiho – fizičkom stanju bez znakova hipotermije, dok je havarirana jedrilica uzeta u tegalj do sigurnoga veza u rovinjskoj luci, gdje su brodolomce preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Rovinj, čime je ova akcije uspješno okončana.

Tijekom srijede, 15.svibnja, službenici Lučke kapetanije Pula nastavit će očevid radi utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće.

Komentari