Treći dan prosvjeda u Srbiji prošao uglavnom mirno

16

Treći dan prosvjeda u Srbiji protekao je u mirnom tonu. Okupilo se tisuće građana, no nije bilo ozbiljnijih incidenata. Prosvjednici su sjedili na podu izražavajući pasivni otpor vlasti Aleksandra Vučića, a do uništavanja imovine nije došlo. U četvrtak je došlo do manjih verbalnih obračuna među prosvjednicima, a pojavljivale su se skupine koje su htjele izazvati sukobe. Stariji muškarci verbalno su napali mlade prosvjednike poručivši im da ustanu i da se treba protestirati, a ne sjediti.

Ipak, mirna većina vikala je na njih „Sedi dole“.

Okupljanje je započelo u 18 i 19 sat u Nišu, Subotici, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i mnogim drugim gradovima, a pojavili su se i pozivi da prosjednici koji ne izazivaju nasilne sukobe dođu na prosvjed u bijelim majicama kako bi napravili distinkciju. Plan prosvjednika i inicijativa da kad prosvjed krene građani sjednu kako bi se napravila razlika između običnih prosvjednika i huligana uspio je.

Ipak, prosvjed je pokvarila grupa huligana koja je izazvala sukob s mirnim prosvjednicima. Došlo je do tučnjave huligana i mirnih prosvjednika, a skupina huligana tijekom incidenta razbila je glavu reporteru Nove.rs Vojislavu Milovančeviću koji je izvještavao o cijeloj situaciji. Vojislav Milovančević odvezen je u bolnicu, a smatra se da je udaren oštrim predmetom.

Treći dan prosvjeda u Srbiji

Objavljuje N1 Hrvatska u Četvrtak, 9. srpnja 2020.

Izvor: N1, Jutarnji list, Index

Komentari