Kineska ambasada u Kazahstanu upozorava na opasnu lokalnu upalu pluća. Kazahstan: Lažu!

29

Kineska ambasada u Kazahstanu upozorila je svoje građane u centralnoazijskoj zemlji na oprez uslijed velikog izbijanja virusne upale pluća, koja izgleda smrtonosnije od novog koronavirusa. Između Covid-19 i epidemije upale pluća, diplomati su zdravstveno stanje u Kazahstanu opisali kao “vrlo tmurno”. Od početka godine u zemlji je od upale pluća umrlo 1.772 ljudi. Samo u lipnju je bilo 628 smrtno stradalih, uključujući i kineske državljane, stoji u priopćenju na web stranici veleposlanstva.

Stopa smrtnosti od bolesti je mnogo viša nego kod nove koronavirusne upale pluća”, priopćeno je. Kazahstansko ministarstvo zdravlja i druga znanstvena tijela provodili su “komparativnu studiju” na virusu upale pluća i Covid-19, ali još uvijek nema konačnih nalaza, dodala je ambasada. Diplomati pozvali su građane da poduzmu iste mjere opreza kao i za bolest Covid-19, koja je nastala u kineskom Wuhanu u prosincu i zarazila više od 12 milijuna ljudi širom svijeta, ubivši preko 550.000.

Kinezima u Kazahstanu savjetovano je da ne napuštaju svoje domove bez hitne potrebe, da izbjegavaju gužve, nose masku za lice, često peru ruke i brzo traže medicinsku pomoć u slučaju bilo kakvih simptoma. Kazahstansko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je između 29. lipnja i 5. srpnja registriralo više od 32.000 slučajeva upale pluća i preko 9.400 slučajeva Covid-19. U tom je razdoblju umrlo 451 osoba s upalu pluća i 76 bolesnika s koronavirusom. Glavni sanitarni službenik Ayzhan Esmagambetova upozorio je da se stopa smrtnosti od upale pluća u lipnju ove godine u Kazahstanu povećala četiri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istaknuo je da mnogim oboljelima nije dijagnosticiran Covid-19. Međutim, to bi se moglo objasniti činjenicom da testovima koronavirusa često nedostaje preciznost, dodao je službenik.

Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev rekao je u srijedu da zemlja doživljava “drugi koronavirusni val zajedno s velikim poteškoćama u slučajevima upale pluća.” Donesena je odluka da će svi oboljeli od upale pluća dobiti isti tretman kao i oni koji bi imali koronavirus, rekao je Esmagambetova. Šiljak u slučajevima upale pluća bio je težak test za kazahstanski zdravstveni sustav ovog ljeta, jer se suočio s nedostatkom bolničkih kreveta, medicinskog osoblja, opreme za testiranje i lijekova. Vlada je na krizu reagirala tako što je otpustila ministra zdravstva koji je i sam obolio od upale pluća i najavila dvotjednu karantenu, počevši od 5. srpnja.

Kazahstansko ministarstvo zdravstva kaže kako je ovo lažna informacija te su na svojem Facebook profilu poručili: „Kineski mediji su javili da je više smrtnih slučajeva u Kazahstanu od upale pluća nego od koronavirusa. Službeno javljamo da je ta informacija neistinita. 9. srpnja, ministar zdravstva A.Tsoi, govorio je o upalama pluća u zemlji koje su bakterijske, gljivične, viralne, što uključuje i viralnu upalu pluća nepoznate etiologije, a što odgovara klasifikaciji ICD-10. Stoga, ponavljamo kako informacije kazaških i kineskih medija ne odgovaraju stvarnosti.“

Primjedba 2020-07-10 121055
Izvor: Screenshot Facebook

Izvor: RT

Komentari