Sve što biste trebali znati o ružmarinu, superbiljci s Mediterana

277
ružmarin cvjetovi

Ružmarin je poznata aromatična zimzelena biljka s Mediterana. Najčešće se koristi kao začin za kuhanje, ali ju također možemo koristiti u ljekovite svrhe. Prema vrsti pripada grupaciji biljaka poput lavande, bosiljka, majčine dušice i origana.

Kao začin u kuhanju najbolje se sljubljuje s jelima koja sadrže gljive, piletinu ili janjetinu. Obično se uzgaja u manjim posudama na balkonu i u dvorištu mnogih domova, ali se također može čuvati osušena ili u obliku praškastog ekstrakta.

U ljekovite svrhe služi još od davnina, najčešće za ublažavanje bolova u mišićima, poboljšavanje memorije, jačanje imunološkog sustava pa čak i za poticanje rasta kose. Svježi ružmarin sadrži veliku količinu vitamina (A, B6, C) te tiamin, folat, magnezij, kalcij, bakar, željezo i mangan. Obiluje antioksidansima i dijetalnim vlaknima.

Ulje ružmarina pomaže kosi i vlasištu
Korištenje ulja ružmarina pomaže klasičnim problemima vlasišta i kose. U tu svrhu potpomaže rastu kose, sprječava ćelavost, tretira perut, pomaže održavanju kože vlažnom, potiče mikrocirkulaciju vlasišta, smanjuje gubitak kose uzrokovano njenim pranjem i sušenjem.

Poboljšava funkcioniranje mozga
Ružmarin djeluje kao kognitivni stimulans, pomaže kvaliteti memorije, pojačava budnost organizma te omogućuje veći fokus.

Djeluje protiv Alzheimerove bolesti
Primarni uzroci Alzheimorove bolesti mogu se spriječiti konzumiranjem ružmarina koji dijeluje na razvitak kognitivnih aktivnosti koje se bore protiv razvitka poremećaja.

Održava zdravlje jetre
Konzumacija ružmarina u određenim količinama potiče zacjeljivanje i povezano je s nižim razinama ciroze jetre. Ova karakteristika vrlo je važna, jer je jetra jedan od najteže obnavljajućih organa našeg organizma.

Smanjuje stres
Istraživanje koje se temeljilo na antidepresivnim učincima pokazalo je da samo miris ružmarina koji se širi prostorijom može poboljšati raspoloženje i očistiti um. Također smanjuje razinu lučenja kortizola (hormona stresa) čime oslobađa tijelo pretjerane napetosti. 

Pridonosi zdravlju kože
Ružmarin sadrži antioksidanse koji pomažu koži pri ostvarenju bolje kvalitete. Ima snažan učinak protiv starenja i oštećenja uzorkovanog UV zrakama te liječi kožu od nečistoća i povećava prirodni sjaj.

Smanjuje kašalj
Sljedeći put kada budete učestalo kašljali iskoristite listove ružmarina koji uklanjaju sluz iz dišnih sustava i tako se bore protiv kašlja i zadržavanja bakterija i virusa koji pogoduju razvitku bolesti.

Općenito jača imunitet
Aktivne komponente koje nalazimo u ružmarinu su antioksidativne, protuupalne i anti-kancerogene. Ta svojstva pomažu u borbi protiv različitih napada na imunološki sustav.

Ovakvu superbiljku najbolje je čuvati uvijek u blizini te ju svakodnevno koristiti. Slažete li se?

Komentari