Studija pokazuje veliku prisutnost uzoraka COVID-19 u vodama od ožujka 2019.

198

Priča o porijeklu koronavirusa postaje sve misterioznija kako vrijeme prolazi, a čini se da svaka nova studija donosi više pitanja nego odgovora. Ovog su tjedna istraživači sa Sveučilišta u Barceloni objavili nova otkrića koja sugeriraju da je virus koji uzrokuje COVID-19 pronađen u uzorcima kanalizacije od ožujka 2019. godine.

Ako je potvrđeno u daljnjim istraživanjima, ovo je izvanredan nalaz jer uzorci datiraju devet mjeseci prije nego što je COVID-19 prvi put identificiran u Kini. Do otkrića je došlo jer je tim na Sveučilištu u Barceloni počeo testirati otpadnu vodu kako bi identificirao nova izbijanja prije nego što su započela, ali odlučili su početi pregledati i starije uzorke te su bili iznenađeni kada su pronašli tragove koronavirusa COVID-19 u uzorcima koji datiraju iz prošle godine.

Razina SARS-CoV-2 bila je niska, ali bila je pozitivna”, rekao je vođa istraživanja Albert Bosch, a prenosi Reuters. Važno je napomenuti da je ovo istraživanje preprint, što znači da još nije prošlo stručnu provjeru. Doktorica Joan Ramon Villalbi iz Španjolskog društva za javno zdravlje i sanitarnu upravu upozorila je da je još prerano za izvlačenje bilo kakvih zaključaka iz ovog istraživanja jer je potrebna daljnja studija kako bi se potvrdili nalazi tima. “Kad je samo jedan rezultat, uvijek želite više podataka, više studija, više uzoraka da to potvrdimo i isključite laboratorijsku grešku ili metodološki problem. Ali svakako je zanimljivo, sugestivno je”, rekao je Villalbi.

Neki stručnjaci sugeriraju da je virus mogao postojati mnogo duže nego što se u početku vjerovalo. Moguće je da su ljudi koji su bili zahvaćeni bolesti mogli pogrešno dijagnosticirati gripu u posljednjih godinu dana. U stvari, i prije nego što je otkriven koronavirus, zdravstveni službenici upozoravali su na posebno lošu sezonu gripe. Vrlo je moguće da je svima trebalo neko vrijeme da u potpunosti shvate što se događa.

Izvor: TruthTheory

Komentari