Stižu strože kazne za prometne prekršaje!

24

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj sjednici Vlade predstavio je izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prijedlogom Zakona o sigurnosti prometa na cestama povećavaju se novčane kazne, propisuje se minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te se povećavaju negativni prekršajni bodovi za najteže prometne prekršaje kao što su vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru, prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno,  odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga te vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 grama po kilogramu kao i vožnja pod utjecajem droga.

U teže prekršaje ubraja se i upravljanje vozilom prije stjecanja prava, vožnja dok je vozačka dozvola ukinuta zbog negativnih prekršajnih bodova ili dok je vozač isključen iz prometa odnosno dok mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Povećavaju se kazne i za druge prekršaje, poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prijevoza djece, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, nepoštivanja pravila prednosti prolaska, nekorištenja zimske opreme, udaljenja s mjesta prometne nesreće, nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te nezaustavljanja na pružnom prijelazu. Propisuje se i mjera privremenog oduzimanja vozila kao sredstva počinjenja prekršaja u cestovnom prometu kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje oduzelo sredstvo počinjenja prekršajnog djela i važno je naglasiti da bi se vozilo privremeno do odluke suda oduzelo vozaču koji je već dva puta pravomoćno kažnjen te ponovno počinio neko od naprijed navedenih najtežih prekršaja“, istaknuo je Božinović.

Tako kazna za nekorištenje siguronosnog pojasa s dosadašnjih 500 raste na 1000 kuna. Vozači će za korištenje mobitela u vožnji umjesto 500 morati platiti 1.500 kuna. Čak osam teških prekršaja kažnjavat će se drastično – oduzimanjem vozila, a predviđena je za vožnju u suprotnom smjeru, za vožnju 50 kilometara više od dopuštene u naselju, za odbijanje alkotesta i vožnju s više od 1,5 promila pod zabranom te namjerni prolazak kroz crveno.

Komentari