Spaljena zemlja – Grčka strahuje od konačnog broja stradalih u požaru, proglašena trodnevna žalost

58

Dan nakon strašnog požara Grčka strahuje od konačnog broja stradalih u vatrenoj stihiji. Prema posljednjim podacima smrtno je stradalo 80 osoba, a 187 ih je ozlijeđeno. Potraga za stradalima ispod slojeva pepela se nastavlja.

Požar je izbio u ponedjeljak poslijepodne u Mati, popularnom turističkom mjestu  smještenom u Rafini u Istočnoj Atici, na 40-tak kilometara sjeveroistočno od Atene. U jednome danu, do utorka poslijepodne, požar praćen jakim vjetrom, brzine 100 kilometara na sat, u nekontroliranom je širenju gutao sve pred sobom, borovu šumu, stotine zgrada, kuća za odmor. Iako u nekim područjima još gori, vatra je stavljena pod kontrolu.

U Rafini je poginulo najmanje 60  osoba, koji su ostali zarobljeni u kućama ili automobilima. Pronađeno je i 26 izgorjelih tijela na otvorenome. Kada su shvatili da ne mogu pronaći izlaz iz vatrenog okruženja, instinktivno su se zagrlili, kazao je prvi čovjek grčkog Crvenog križa Nikos Ekonomopulos. U toj je regiji, procjenjuje se, stradalo 150 ljudi.

U pokušaju da pobjegnu galopirajućoj vatri mnogi su spas pokušavali pronaći u moru. Brodovi obalne straže i privatne brodice uspjele su spasiti stotine ljudi, no neki od njih nisu uspjeli. Pokušavajući se domoći mora, naišli su na visoke stijene.

Među poginulima ima i turista, službeno je potvrđeno da je poginula jedna osoba iz Belgije i dvije iz Poljske. Grcima je turisitčka naprasno prekinuta, slike vatrene apokalipse zgrozile su svijet.

“Grčka prolazi kroz neizrecivu tragediju”, rekao je u svome obraćanju javnosti premijer Aleksis Cipras i proglasio trodnevnu žalost.

Komentari