Senzacionalno arheološko otkriće u Istri! U Romualdovoj pećini nađene paleolitičke pećinske slikarije stare preko 30.000 godina!

92

Arheološki muzej Istre objavio je danas vijest o senzacionalnom arheološkom otkriću u Romualdovoj pećini na južnim obroncima Limskog kanala, paleolitičkim pećinskim slikarijama starima preko 30.000 godina, prvima takve vrste u Hrvatskoj.

pećina
Foto: Facebook/Arheološki muzej Istre

 

„U Hrvatskoj otkriveno paleolitičko pećinsko slikarstvo staro preko 30.000 godina.
U Romualdovoj pećini u Istri otkrivene su paleolitičke pećinske slikarije, stare preko 30.000 godina, prve takve u Hrvatskoj. Međunarodni znanstveni tim otkrio je da u Romualdovoj pećini u Istri postoje prapovijesne slikarije iz razdoblja paleolitika, stare više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure.
Članak o tome je objavljen u međunarodnom časopisu Antiquity, a može se pročitati na sljedećoj internetskoj adresi
https://www.researchgate.net/…/332321066_Expanding_the_hori…“, objavio je Arheološki muzej Istre na Facebooku.

Međunarodni znanstveni tim otkrio je da u Romualdovoj pećini kod Limskog kanala postoje prapovijesne slikarije iz razdoblja paleolitika, stare više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure. Dva hrvatska znanstvenika, Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koautori su članka objavljenog u travanjskom broju jednog od najuglednijih svjetskih arheoloških časopisa Antiquity, u kojem je predstavljeno ovo otkriće, piše Regional Express.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo danas je u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca ponosno predstavio otkriće otkrivši kako je slikarije u Romualdovoj pećini zabilježio još 2010. godine kada je otkrio crteže izrađene crvenom bojom na zidovima pećine te pretpostavio njihovu pripadnost paleolitičkom razdoblju. Tu je pretpostavku 2017. godine potvrdio međunarodni tim pod vodstvom dr. Aitora Ruiz-Redonda.

U pećini su zabilježene 44 slikarije od kojih se ističe nekoliko crteža koji predstavljaju bizona, divokozu, shematizirane prikaze ljudi i trokute, koji mogu simbolizirati ženski spol.

 

 

 

Senzacionalno arheološko otkriće – u Hrvatskoj otkriveno paleolitičko pećinsko slikarstvo staro preko 30.000 godina.U…

Objavljuje Arheološki Muzej IstreSrijeda, 10. travnja 2019.

Komentari