Sastanak Berlinskog procesa u Poznanu: GNO nastavlja ulagati napore u pronalaženje osoba nestalih u sukobima ’90-ih na području bivše Jugoslavije

57

U poljskom gradu Poznanu održan je poseban sastanak u okviru šestog samita Berlinskog procesa, na temu osoba nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Na petom samitu Berlinskog procesa, održanom u Londonu u srpnju prošle godine, čelnici 14 sudionica Berlinskog procesa (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Italija, Kosovo, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo) potpisale su Zajedničku deklaraciju ističući potrebu za intenzivnijom multilateralnom suradnjom u pronalaženju i/ili identifikaciji oko 12.000 nestalih za kojima se još uvijek traga, kao važnom mjerom koja će osigurati mir i stabilnost u regiji.

Tokom posljednja dva desetljeća, osiguravši suradnju relevantnih vlasti nakon okončanja sukoba, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) predvodi regionalne napore koji su omogućili pronalaženje i identifikaciju 28.000 od 40.000 nestalih tijekom sukoba.

Nakon potpisivanja Deklaracije u Londonu, prošle godine u studenom uslijedilo je potpisivanje Okvirnog plana u sjedištu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Haagu. Predstavnici BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije su potpisom potvrdili zajednički rad u okviru regionalne Grupe za nestale osobe (GNO).  

Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je 1,5 milijuna eura za dvogodišnji ICMP-ov projekt usmjeren na podržavanje rada vlada u regiji i pružanje tehničke pomoći GNO-u.

GNO je na samitu u Poznanu izvijestio o napretku ostvarenom prilikom provedbe Okvirnog plana u razdoblju od studenog 2018. do srpnja 2019. godine.

ICMP-ova generalna direktorica, Kathryne Bomberger, opisala je korake koje su poduzele domaće institucije, naglasivši da su počeli intenzivno raditi na razmjeni podataka putem Regionalne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba.

Intenzivirana multilateralna suradnja pod okriljem Berlinskog procesa i potpisivanje Okvirnog plana osigurat će da regionalne vlasti nastave vjerodostojno i transparentno provoditi preuzete odgovornosti u procesu pronalaženja i identifikacije preostalih slučajeva nestalih osoba” izjavila je Bomberger. Dodala je kako će „ICMP, uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva nastaviti raditi s institucijama vlasti na poboljšavanju regionalne suradnje i s udruženjima obitelji na tome da garantiranje prava obitelji nestalih bude obaveza država”.

Komentirajući prezentaciju izvještaja GNO-a, Ministar za Europu Ujedinjenog Kraljevstva, Sir Alan Duncan, rekao je da je „izgubiti voljenu osobu teško i bolno. Izgubiti voljenu osobu i ne znati njihovu sudbinu 25 godina je zasigurno agonija. To je agonija koju svi želimo olakšati za što više preživelih i njihovih obitelji dok još ima vremena za to. Ujedinjeno Kraljevstvo će i dalje biti uz vas. Čast nam je nastaviti podržavati ICMP, Grupu za nestale osobe i predstavnike obitelji u vašem radu“.

Nikola Perišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, govorio je o koracima poduzetim ka rješavanju NN slučajeva. „Usuglasili smo zajednički pregled neidentificiranih slučajeva pronađenih na različitim lokacijama te smo predložili određene slučajeve od zajedničkog interesa za daljnju analizu i dodatnu forenzičku obradu”, izjavio je.

sastanak

Stjepan Sučić, pomoćnik ministra iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i predsjednik Komisije za zatočene i nestale Vlade RH, istakao je važnost razvoja jedinstvene, interaktivne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba.

Do danas su članovi GNO-a napravili više stotina unosa u Bazu podataka, pružajući informacije o statusu slučajeva i usklađujući evidencije”, rekao je. „Na taj način se među članovima GNO-a osigurava transparentnost u upravljanju podacima o svim slučajevima, a, kada sve bude spremno, GNO će obiteljima nestalih i ostalima omogućiti pristup bazi i pregled postojećih evidencija”.

Jahja Lluka, savjetnik za pitanje nestalih osoba Vlade Kosova pohvalio je spremnost svih partnera na provođenju terenskih istraga i, po potrebi, ekshumacije posmrtnih ostataka.
Naglasio je kako su “na sastancima pod okriljem Okvirnog plana, članovi GNO-a bilateralno i putem drugih dostupnih mehanizama predložili 16 konkretnih lokacija na kojima će se u narednom periodu provesti terenska provjera i iskapanje.

Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, istakao je ključnu ulogu obitelji nestalih. “Predstavnici Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije sastali su se s predstavnicima svih domaćih institucija. Redovno su obaviješteni o provedbi Okvirnog plana, što je ključ za stjecanje njihovog povjerenja u vjerodostojnost naših nastojanja”, rekao je Đukanović.

Prezentirajući zaključke Izvještaja, Ljilja Krstić, viša savjetnica u Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije, istakla je značaj izgradnje povjerenja.
Ovim radom jačamo povjerenje među domaćim institucijama u vjerodostojnost napora koje svaka institucija ulaže u pronalaženje i identifikaciju nestalih osoba, pomažući, time, depolitizaciju samog pitanja nestalih osoba”, kazala je.

Semina Alekić, predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije rekla je: „Regionalna koordinacija lobirala je kod domaćih institucija i međunarodnih vlasti da utječu na donosioce odluka u zemljama bivše Jugoslavije da preuzmu veću odgovornost u pogledu traženje nestalih bez diskriminacije, procesuiranju osumnjičenih i adekvatnom kažnjavanju počinitelja kako bi porodice zadovoljile svoje pravo da znaju istinu, da primjereno oplakuju najmilije i dobiju pravdu u svim aspektima

Komentari