Pronađen najstariji materijal na Zemlji!

37

Znanstvenici koji su analizirali meteorit otkrili su najstariji materijal za koji se zna da postoji na Zemlji. Pronašli su zrnca prašine unutar svemirske stijene – koja je pala na Zemlju u 1960-ima – koja je stara čak 7,5 milijardi godina.

Najstarija zrna prašine nastala su u zvijezdama koje su sjale mnogo prije nego što se rodio naš Sunčev sustav. Tim istraživača opisao je rezultat u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kad zvijezde umiru, čestice nastale unutar njih izbacuju se u svemir. Ta “pre-solarna zrna” tada se ugrađuju u nove zvijezde, planete, mjesece i meteorite. “Oni su čvrsti uzorci zvijezda, pravi zvjezdani prah”, rekao je glavni autor Philipp Heck, kustos u Field Field muzeju i izvanredni profesor na Sveučilištu u Chicagu. Tim istraživača iz SAD-a i Švicarske analizirao je 40 pre-solarnih zrna sadržanih u dijelu meteora Murchison koji je pao u Australiji 1969. godine.

“Sve počinje drobljenjem fragmenata meteorita u prah”, rekla je koautorica Jennika Greer iz Field Museuma i Sveučilišta u Chicagu. “Jednom kada su svi komadi segregirani, dobijete vrstu paste sa specifičnim mirisom – na truli kikiriki maslac.” Ta se smjesa otapa u kiselini, ostavljajući samo zvjezdani prah.

“To je poput spaljivanja stoga sijena da bi se pronašla igla”, rekao je Philipp Heck. Da bi utvrdili koliko su stara zrna, istraživači su mjerili koliko su dugo bili izloženi kozmičkim zrakama u svemiru. Ove zrake su visokoenergetske čestice koje putuju kroz našu galaksiju i prodire u čvrstu tvar. Neke od ovih zraka djeluju u materiji s kojom se susreću i tvore nove elemente. Što su duže izloženi, više tih elemenata sadrže. Istraživači su koristili poseban oblik (izotop) elementa neon – Ne-21 – za datiranje zrna. Mjerenje koliko novih elemenata je prisutno govori znanstvenicima koliko dugo je zrno bilo izloženo kozmičkim zrakama. To ih zauzvrat informira koliko ima godina.

Neka su se pre-solarna zrna pokazala najstarijima ikad otkrivenima. Na temelju koliko je kozmičkih zraka došlo u interakciju sa zrnima, većina je trebala biti stara 4,6 – 4,9 milijardi godina. Za usporedbu, Sunce je staro 4,6 milijardi, a Zemlja 4,5 milijardi.

Međutim, najstarije je datirano oko 7,5 milijardi godina. “Samo 10% zrna je starije od 5,5 milijardi godina, 60% žitarica je staro od 4,6 do 4,9 milijardi godina, a ostatak je između najstarijih i najmlađih. “Siguran sam da u Murchisonu i ostalim meteoritima postoje još stariji pre-solarni minerali, jednostavno ih još nismo pronašli.” Prije toga, najstarije pre-solarno zrno datirano s neonskim izotopima bilo je staro oko 5,5 milijardi godina.

 

Komentari