Projekt „Trumpova šuma“: Deset milijardi stabala za poništavanje američkog ugljičnog zagađenja

Cilj ovog projekta je do 2025. poništiti negativne posljedice politike američkog predsjednika

115

„Trumpova šuma“ – naziv je novog projekta koji je na inicijativu triju znanstvenika i uz podršku mnoštva donatora iz čitavog svijeta pokrenut sa ciljem ublažavanja učinaka povećanog zagađenja kao izravne posljedice Trumpove politike, odnosno odluke o nepotpisivanju Pariškog sporazuma, napuštanju planova Trumpovog prethodnika Baracka Obame o čistoj energiji kao i propagandi upotrebe ugljena kao temelja američke industrije.

Trumpova bi se šuma trebala sastojati od preko deset milijardi drveta, zasađenih na površini od 100.000 kvadratnih kilometara, što bi otprilike bio ekvivalent veličini savezne države Kentucky. Ova bi šuma trebala biti dovoljna da neutralizira onečišćenje prouzrokovano sa 650 milijuna tona ugljika, inače, razmjer onečišćenja kojeg inicijatori projekta predviđaju do 2025. godine u slučaju realizacije Trumpove okolišne i industrijske politike. Prema pisanju Guardiana, 650 milijuna tona ugljika je približno jednako ugljičnom otisku 33 milijuna Amerikanca godišnje.

Ideja organizatora je stvaranje šume čija će stabla rasti na različitim dijelovima svijeta, a ova bi šuma trebala biti zasađena do Božića ove godine. Za 24. prosinca, predviđena je sadnja posljednjeg stabla ove šume i to simbolično ispred Bijele kuće.

Trumpova šuma će pod sloganom „Učinimo zemlju opet velikom“ rasti na više krajeva svijeta, a sve uz pomoć sakupljenih donacija. U projektu je moguće sudjelovati na dva načina: pojedinci pomoću donacije preko Interneta mogu omogućiti kupnju novih sadnica, ili pak kod mjesnog prodavača sami mogu kupiti sadnice u ime Donalda Trumpa, te potom stabla i sami posaditi te organizaciji Trumpova šuma poslati račun.

Do sada je bilo posađeno, odnosno darovano preko 618 tisuća stabala, dok se na ovu akciju odazvalo preko 2 000 donatora iz cijelog svijeta. Na interaktivnom zemljovidu na web stranici Trumpove šume vidljivo je da su se akciji odazvali i mnogobrojni susjedi iz Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske, a do sada su u akciji sudjelovala i dva Hrvata.

 

 

 

Komentari