Policijska zaštita za najslabije

Zadarski sudac trojicu je optuženih silovatelja pustio da se brane sa slobode. Sva trojica žive u istom mjestu kao i žrtva. Policijsku zaštitu stoga dobiva – sudac!

25

Nakon što je sudac Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru, Ivan Marković, trojicu optuženih od ukupno pet silovatelja pustio da se brane sa slobode pod prozirnom izlikom i laži da nema razloga da ih se zadržava u istražnom zatvoru, navodno je počeo dobivati brojne prijetnje radi kojih je zatražio policijsku zaštitu. Nije poznato o kakvim se prijetnjama radi, no prema svemu sudeći dovoljno su ozbiljne da sudac zbog njih odgodi ročišta.  U prvom slučaju odgodio je jučerašnji početak suđenja 19-godišnjaku, koji je pijan prošle godine uzrokovao smrt 36-godišnje medicinske sestre i majke triju djevojčica, dok je drugi slučaj onaj oca s Paga koji je četvero svoje djece bacio s balkona.

Ovako apsurdan razvoj okolnosti – da sudac nasilnike pusti na slobodu u neposrednoj blizini žrtve, te da onda on dobije zaštitu policije – nažalost ne čudi. Apsurdnije bi jedno bilo da su zaštitu dobili počinitelji. No od samog tog zahtjeva, koji samo prikazuje sučev privatni karakter, bitnije je kritizirati ono što je dovelo do toga da on prijetnje uopće i dobije. Iako uz mjere opreza, on je osumnjičene pustio. Što te mjere znače, kad ih oni mogu u svakom trenutku prekršiti, bez obzira na posljedice? Zašto je sudac tako postupio, ako je znao da ih može zadržati u zatvoru i da će njihovo puštanje izazvati javno zgražanje? Ili je on osobno potpuno ravnodušan prema slučaju ili je riječ o tome da je na njega izvršen pritisak – od kad je slučaj javan, govori se o tome da osumnjičeni pripadaju tamošnjim utjecajnim obiteljima. Koji god da razlog bio, hrvatsko pravosuđe još jednom je moralo braniti samo sebe radi neadekvatnog suca i katastrofalne provedbe zakona. Stoga nije ni čudo da mnogi pojedinci požele uzeti stvar u svoje ruke i osobno ispraviti nepravdu. Neki to i naprave, no na potpuno pogrešan način. Internetom su se tako počele dijeliti navodne fotografije i imena počinitelja, što ne da samo otežava čitav postupak i dovodi u opasnost možda nevine ljude, nego prvenstveno ugrožava samu žrtvu tako što se  krug oko nje sužava. Zakoni su nam loši, njihova provedba još gora, no zakon je ipak potreban i postoje načini da ga se kritizira i mijenja na bolje. Možda čak i na vrijeme da se ne mora dogoditi još jedna ovakva strahota da se društvo digne na noge i traži promjene. Tako je Platforma za reproduktivna prava uputila otvoreno pismo institucijama u kojem, zgrožene sučevim postupkom, traže sljedeće:

“1. Tražimo od Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Ivana Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.“

Prvi prosvjed održan je već sinoć u Zadru, u organizaciji Kluba studenata/ica sociologije Antifjaka, a na svom su Facebook profilu objavili i tekst u kojem su objasnili što ih je ponukalo na ovu akciju. “U još jednom u nizu slučajeva nasilja nad djevojčicama i ženama, sudovi u Zadru su pokazali da im zaštita žrtve nije prioritet, kao ni, razmjerno zločinu, kazniti počinitelje. Pokazali su nerazumijevanje trauma djevojčica i žena, a potom ih i sami dodatno traumatizirali dugotrajnim sudskim procesima prebacujući pritom dio krivnje s počinitelja na njih. Umjesto društvenog korektiva i mjesta ravnopravnosti, sudovi su (p)ostali nadgradnja ostalih institucija te javnih i privatnih prostora koji djevojčice i žene ušutkavaju, etiketiraju i diskriminiraju.“

Odjeveni u crno, prosvjednici su nosili majice s natpisom “Sama si to tražila” i veliki transparent “Žene i djevojčice žrtve HR pravosuđa”. Na ulici ispred suda zapalili su svijeće, a u jednom je trenutku jedan muškarac na komadu papira ispisao “zatvoreno zbog preuređenja” te kleknuo ispred ulaza u sud

Organizacije civilnog društva najavili su prosvjede diljem Hrvatske protiv šokantne odluke zadarskog suda. Drugi prosvjed u Zadru bit će održan u petak točno u podne ispred zgrade Županijskog suda, dok će se građani u Zagrebu okupljati u subotu u 10 sati na Tomislavovom trgu. U Rijeci se prosvjed održava u subotu u 11 sati na Kontu.

 

Komentari