Podignuta optužnica protiv trojice zbog urušavanje skele i dijela fasade u Adamićevoj!

35

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana starosti 38, 43 i 52 godine, zbog počinjenja kaznenog djela opasnim izvođenjem građevinskih radova prilikom uređenja zgrade Pošte na Korzu, zbog čega je u studenom 2018. došlo do urušavanja građevinske skele i dijela fasade na prometnicu Adamićeve ulice. Srećom, prilikom urušavanja nitko nije stradao.

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je od 19. do 22. studenog 2018. u svojstvu glavnog inženjera prilikom rekonstrukcije poslovne zgrade u Rijeci, protivno pravilima struke i općoj praksi, svjestan da takvo postupanje može dovesti do posljedice kojom se izaziva opasnost za ljude ili imovinu većeg opsega, koristio stiropor kao vanjsku oplatu koji se ne može povezati s unutarnjom oplatom zida te je bio nepodoban za opterećenje kao i konstrukcija za izvođenje betonskih radova.

Drugookrivljeni se tereti da je u istom vremenu kao nadzorni inženjer za konstrukciju propustio nadzirati građenje sukladno propisima, iako je znao za navedeno postupanje prvookrivljenika. Nakon što ga je glavni inženjer gradilišta pozvao da pregleda oplatu i konstrukciju upisom u građevinski dnevnik, tereti ga se da je dopustio betoniranje.

Trećeokrivljeni se tereti da je kao glavni nadzorni inženjer potpisao stranice građevinskog dnevnika, znajući da nema potrebna znanja i da nije mjerodavan za pregled konstrukcije, na koji način je iako neovlašten, omogućio daljnje betoniranje.
Uslijed ovih propusta u postupanju trojice okrivljenika došlo je do rušenja dijela vanjskog zida zgrade i skele na prometnicu u centru grada, priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Komentari