Odbjegle ISIS nevjeste žele se vratiti u Kanadu, SAD i Europu

190
isis nevjesta
Photo: Metro News

ISIS nevjeste, koje su otputovale iz svojih rodnih zemalja za Siriju, sada se pokušavaju vratiti kući, navodno zbog osjećaja nesigurnosti kojem su u Siriji svakodnevno svjedočile. Cilj nevjesti ISIS-a je brak s džihadskim borcima kako bi njihova djeca u budućnosti predstavljala novu generaciju djece koja podupiru ISIS. U nastavku prenosimo njihova svjedočenja.

Shamima Begun (19) napustila je Veliku Britaniju 2015. godine sa svojim prijateljicama Kadizom Sultana i Amirom Abase, kako bi se pridružila borcima Islamske države u Siriji. Sada bi se željela vratiti kako bi zaštitila svoje dijete u devetom mjesecu trudnoće. Umorna je od života gdje se svaki dan propitkuje hoće li preživjeti, kao i njeno dijete. Dvoje djece dosad joj je umrlo od gladi i bolesti. „Nisam mogla više izdržati patnje pa sam pobjegla iz kalifata. Sve što želim je vratiti se u Britaniju.“- poručila je Shamima. Trenutno se nalazi u izbjegličkom kampu al-Hawl u sjeveroistočnoj Siriji, zajedno s 39.000 ostalih izbjeglica.

Hoda Muthana (24) napustila je dom u Alabami (SAD) kako bi se pridružila ISIS-u u studenom 2014. godine. Odlučila se na takav potez zbog uvjerljivih konzervativnih predavanja na internetu koje je pratila putem mobitela svog oca. Muthana je pri prelasku u ISIS otvorila Twitter račun kako bi u javnost slala nasilne pozive na akciju. U Siriji se udala za australskog džihada Suhana Rahmana, ubijenog u ožujku 2015., zatim se udala za člana ISIS-a iz Tunisa s kojim je dobila sina, prije nego li je on ubijen u Mosulu. Prošle godine udaje se za trećeg sirijskog borca, te postaje zarobljena od strane kurdijskih boraca u 2019. godini. Trenutno živi u izbjegličkom kampu al-Hawl, kao i Shamima. Sada zahtjeva povratak u Alabamu jer osjeća da joj je „ispran mozak“ i žali zbog svojih postupaka.

Amy (34) preobratila se na islam nakon udaje te je pobjegla iz Alberte(Kanada) s dva sina i sa suprugom koji je podržavao ISIS. Trenutno je trudna s još jednim djetetom i živi također u izbjegličkom kampu, a muž joj je nedavno ubijen. Želi se vratiti u Kanadu kako bi njeni sinovi dobili odgovarajuće obrazovanje. Amy smatra kako bi ju trebali prihvatiti natrag jer nije učinila ništa loše, nije nikoga ubila niti je ikome naudila.

Dvije ISIS nevjeste iz Francuske također se žele vratiti iz Sirije. Nisu htjele otkriti svoj identitet, ali poručuju da su napustile ISIS i da su spremne vratiti se u Francusku. Jedna od žena porijeklom je iz regije Lyon u Francuskoj i ima 29 godina, druga je u tridesetima i ima troje djece. Nisu se slagale s ideologijom ISIS-a, ali su se bojale išta reći. Kako bi pobjegla iz ISIS-a jedna žena morala je platiti krijumičaru 50 dolara. Njihove obitelji živjele su mirnim životom, a njihovi muževi radili su civilne poslove.

ISIS nevjeste ispričale su svoje priče novinarima, a sada je red na državnicima da procijene prihvaćaju li njihov povratak. Zasad se oglasila Velika Britanija, koja ne prihvaća njhov dolazak, a u slučaju da se ipak pokušaju vratiti, bit će podvrgnute sudskom vještačenju.

Više na: businessinsider

Komentari