NEDOSTAJE IM RADNIKA: Njemačka traži strane informatičare!

206
Njemačka traži informatičare

Njemačkoj i dalje nedostaje radne snage u prirodoznanstvenim i tehničkim zanimanjima. Najviše se traže informatičari. Stručnjaci upozoravaju da bi situacija bila još gora da nema doseljavanja.

Nedostatak radne snage na području prirodnih znanosti, matematike, informatike i tehnologije (MINT) dramatičniji je nego ikada – glasi zaključak Proljetnog izvještaja za 2018. godinu u kojem Institut njemačkog gospodarstva iz Kölna, u suradnji s Udrugom njemačke industrije, Savezom njemačkih poslodavaca i Udruženjem poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji, detaljno analizira nedostatak radne snage, prenosi Deutsche Welle.

Do kraja travnja 2018. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 486.000 radnih mjesta za takozvana MINT-zanimanja, navodi se u izvještaju. To je rast od 13,1 posto u odnosu na travanj 2017. Posebno je veliki nedostatak radne snage na području informatike – potražnja se više nego udvostručila tijekom protekle četiri godine.

Razloga za nedostatak stručnjaka ima mnogo: s jedne strane, mnogi stariji radnici odlaze u mirovinu, a novih, mlađih, nema dovoljno. S druge strane, potražnja za tom vrstom stručnjaka znatno je porasla, jer se otvara sve više tvrtki koje djeluju na tom području.

Njemačka želi što više djece i mladih oduševiti za prirodne znanosti

Imigracija je važna, posebno iz Indije

„Informatika je relevantna u svim industrijama”, kaže Axel Plünnecke, jedan od autora izvještaja. Unatoč sve većem broju studenata na MINT-fakultetima, oni ne mogu nadoknaditi potražnju za kvalificiranom radnom snagom. Međutim, jaz bi bio još i veći bez migracije. Naročito je naglo porastao broj Indijaca koji studiraju na takvim fakultetima u Njemačkoj i kasnije se eventualno mogu zaposliti kao inženjeri ili informatičari.

„Propisi o doseljavanju visoko obrazovanih MINT-stručnjaka iz trećih zemalja i dalje su relativno dobri. Teže je u sektoru kvalificiranih radnika, jer tu migracijski zakon postavlja veće prepreke”, objašnjava Plünnecke. To je jedan od razloga zbog kojih vlada još veća potražnja za kvalificiranim radnicima kao što su mehatroničari, tehničari i građevinski radnici, nego za diplomcima s MINT-fakulteta.

Činjenica da je potražnja za MINT-specijalistima velika ogleda se i u smanjenju broja nezaposlenih na tom području. U odnosu na prethodnu godinu broj nezaposlenih pao je za 12,2 posto i iznosi oko 175.000. Također je utvrđeno da više akademskih građana radi puno radno vrijeme. Prema studiji, i plaće za ta zanimanja su porasle. Ipak, jaz između ponude i potražnje za tu vrstu radne snage i dalje raste, unatoč inicijativama kao što su „Dođi na MINT”, čiji je cilj bio motivirati djevojke i žene da se odluče za studij prirodnih znanosti, matematike, informatike ili tehnologije.

Komentari