Može li virtualna stvarnost ublažiti porođajnu bol?

34

Sveučilišna bolnica u Walesu provodi istraživanja na temu može li virtualna stvarnost pomoći u situacijama kad je fizička bol intenzivna. Istraživanja se provode u rađaonama jer je bol prilikom poroda poznata kao jedna od najjačih fizičkih boli. Ako istraživanja budu uspješna, metoda bi mogla zaživjeti na porođajima širom Walesa.

Metoda je takva da žene tokom porođaja dobiju naočale koje ih vode u virtualnu stvarnost i koje im pomažu prebroditi bol. Uređaj poznat kao virtualne naočale kad ih stave na oči prikazuje opuštajuće prizore, čime si stvaraju iluziju da su na nekom ugodnom mjestu.

„Stvarno ima 360 stupnja, tako da kada se okrenem mogu vidjeti tko je iza mene ili sa strane”, „Pomaže mi da se opustim”, neki su od komentara trudnica koje su isprobale uređaj prije poroda.

Odbor za zdravlje organizirat će program koji će se baviti prikupljanjem povratnih informacija od majki koje su se porodile uz taj uređaj.

„To je prilika da učinimo nešto zaista drugačije, nešto inovativno, nešto što se ne koristi nigdje drugdje”, rekla je gospođa Hardeck, glavna babica u Odboru za zdravlje.

Proizvođači naočala svjesni su da njihov proizvod iz svrhe zabave sve više prelazi u terapiju. Programeri uređaja svake godine zarade 4 tisuće funti po naočalama.

Komentari