Moldavski teretni brod nasukao se kod Pule, nema ozlijeđenih

16
Moldavski teretni brod nasukao se noćas u pulskom akvatoriju, izvijestili su službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U ovoj pomorskoj nesreći nema ozlijeđenih, zabilježena je isključivo materijalna šteta.

U MRCC Rijeka obavijest o događaju zaprimljena je jutros, 16. travnja u 07.24 sati iz Lučke uprave Pula, koji su dojavu o događaju zaprimili od očevidca, lokalnog ribara. Budući da je dojava zaprimljena sa vremenskim odmakom od nekoliko sati nakon nasukavanja, službenici Lučke kapetanije Pula odmah su isplovili prema dojavljenoj poziciji u uvalu Jamica, na oko pola nautičke milje od obale, nedaleko pulskog Muzila. Ondje su zatekli motorni teretni brod imena ‘Agios Rafail’, koji plovi pod zastavom Republike Moldavije. Na brodu je bilo sedam članova posade, uključujući zapovjednika, sve stranih državljana, od kojih nitko, srećom, nije ozlijeđen.

U trenutku kada su stigli na poziciju nesreće, službenici LK Pula izvijestili su kako su nasukani brod zatekli u pokušaju samoodsukavanja te je zapovjedniku broda naređeno trenutno obustavljanje svih aktivnosti i prijam na ukrcaj službenika Kapetanije u pratnji ronioca, koji je angažiran kako bi pregledao trup broda. Podmorskim pregledom ustanovljeno je oštećenje broda na pramčanom dijelu, razderotine oplate iznad morske linije, no bez opasnosti od prodora mora u brod koji je plovio bez tereta. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Očevidom na brodu kod članova posade i njihovog zapovjednika obavljena je i provjera na prisutnost alkohola u krvi te je pregledana brodska administracija. Obavljenim podmorskim pregledom trupa utvrđeno je da brod ne prima more te da je sposoban za plovidbu, stoga je uz nadzor službenika LK Pula obavljen postupak odsukavanja broda vlastitim pogonom, nakon čega je iz LK Pula zapovjedniku broda izdan nalog za plovidbu prema luci Štinjan u pratnji pilota, kamo je brod pristao na sigurni vez. Ondje je nastavljen očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Lučka kapetanija Pula izdala je zabranu isplovljenja brodu dok predstavnici Hrvatskog registra brodova ne obave pregled stanja broda nakon saniranja nastalih oštećenja te utvrde mogućnost sigurne samostalne plovidbe, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 

Komentari