Ministrica kulture: Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci

  37

  Umjetnička instalacija „Spomenik crvenoj Rijeci“ postavljena je na krov Riječkog nebodera i izazvala je burnu reakciju javnosti. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek za Hinu je kazala kako je instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure. Istakla je kako je cilj instalacije prvenstveno poticati ideološke sukobe, odnosno kako je to primarno politička akcija. Ministrica kulture ujedno je dodala kako je još u veljači Konzervatorski odjel u Rijeci u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Gradom Rijekom iznio mišljenje o predradnjama koje je potrebno učiniti kako bi se na pojedinačno zaštićen spomenik kulture postavila instalacija.

  “Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure. Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element. Za sva ostala pitanja, upućujem vas da se obratite Gradu Rijeci koji je većinski vlasnik nebodera i koji je bio upoznat s mišljenjem Konzervatorskog odjela, a koji je bio suorganizator postavljanja instalacije na neboder u Rijeci.”

  Na komentar ministrice kulture, Grad Rijeka oglasio se priopćenjem:

  “Današnja izjava ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je instalacija Nemanje Cvijanovića na Riječki neboder postavljena bez odobrenja, mimo zakonske procedure, bez suglasnosti stanara i bez elaborata o statičkom osiguranju – nije točna.

  Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ovu je instalaciju postavio uz suglasnost vlasnika zgrade, dapače s predstavnikom stanara Muzej je sklopio Ugovor o uvjetima postavljanja navedene instalacije. Također, za navedeno je izrađen statički elaborat kako je Konzervatorski odjel od Muzeja i zatražio te je pribavljeno i dodatno pozitivno očitovanje ovlaštenog statičara na statički elaborat. Čak dapače, Konzervatorski odjel u Rijeci sam je ustvrdio da se planiranim načinom postave neće zadirati u gradbenu strukturu nebodera te da postavljanje instalacije neće ugroziti fizička svojstva zgrade. 

  Jedino što Muzej nije učinio jest uređenje samog pročelja zgrade Riječkog nebodera za koju je Konzervatorski odjel naveo da su je korisnici zgrade nagrdili, drvenu stolariju miijenjali plastičnom, pojedine dijelove oličili ružičasto i sl. te da će takvi neprimjereni zahvati upadati u oko ljudima kada budu podizali pogled gledajući umjetničku instalaciju na krovu.

  Uz svo dužno poštovanje spram Konzervatorskog odjela, MMSU, a ni Grad Rijeka nemaju  sredstava da urede izgled cijelog Riječkog nebodera kako bi privremena umjetnička instalacija koja će ondje stajati 15 dana, ljepše izgledala. 

  Razlog zbog kojeg ministrica Obuljen Koržinek bez provjere s Gradom ili muzejem izjavljuje da je instalacija postavljena bez suglasnosti, bez statičkog elaborata i sl. možda je doista, s obzirom na sve navedeno, najbolje potražiti u političkoj domeni. No, to je onda ujedno i opasan otklon od dosadašnjeg ministričinog razumijevanja umjetnosti.

  Sva dokumentacija o kojoj je riječ dostupna je u MMSU i u Gradu Rijeci i svi je mediji mogu provjeriti”.

  Komentari