Ljetne Olimpijske igre će ipak biti odgođene za 2021.?

65

Japanska Vlada i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) započet će pregovoro o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za najviše godinu dana, objavile su u utorak dnevne novine Sankei, navodeći visokopozicioniranog dužnosnika Vlade kao izvor informacije.
Prema istom izvoru japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik MOO-a Thomas Bach će danas telefonskim putem razgovarati o odgodi Igara koje su bile predviđene u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Neimenovani dužnosnik je izjavio da će Igre »biti odgođene« te naveo da odgoda neće biti duža od godinu dana, što je u ponedjeljak potvrdio i član MOO-a Dick Pound.

Odgađanje Igara će biti udarac za domaćina, koji je u organizaciju uložio više od 12 milijardi američkih dolara, a velike iznose su uložili i mnogobrojni pokrovitelji te nositelji prava televizijskih prijenosa.

Pronalaženje novog datuma neće biti nimalo jednostavno, jer će se u bogatom kalendaru morati pronaći mjesta za Olimpijske igre na kojima će se tisuće sportašica i sportaša nadmetati u 33 sporta. Za 2021. već je prije odgođen nogometni EURO, a predviđena su mnoga svjetska i kontinentalna natjecanja u ostalim sportovima.

No, za očekivati je da će se mnoge međunarodne federacije povesti primjerom atletskih čelnika, koji su već najavili da su spremni promijeniti termin Svjetskog atletskog prvenstva koje bi trebalo biti održano u Eugeneu, u američkoj saveznoj državi Oregon, od 6. do 15. kolovoza 2021.

Komentari