Kredit za obnovu Galeba – Što o tome misle Riječani?

245
Teklić.hr

Gradsko vijeće Grada Rijeke u ponedjeljak je donijelo odluku o podizanju kredita u iznosu od 44 milijuna kuna za uređenje Palače Šećerane i broda Galeb, kao i odluku o prenamjeni kredita za osiguravanje dodatnih 16,5 milijuna kuna za rekonstrukciju broda Galeb.

Prvo je prihvaćena odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 44 milijuna kuna za realizaciju trogodišnjeg EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Odluku je podržalo Gradsko vijeće s 21 glasom za (Klub vijećnika SDP-Laburisti- SDSS, Klub vijećnika PGS-a, Klub vijećnika HNS-a, Klub vijećnika HSU-IDS te Klub vijećnika Liste za Rijeku) i 16 glasova protiv (Klub vijećnika HDZ, Klub vijećnika Akcija mladih i Živi zid, Nezavisna lista Bura, Most te nezavisni vijećnik Marinko Koljanin).

Vijećnici su glasovali o kreditnom zaduženju za obnovu Palače Šećerane i broda Galeb nakon otvaranja ponude za izvođača radova na rekonstrukciji broda Galeb. Pokazalo se kako je najpovoljnija dobivena ponuda u postupku javne nabave za obnovu Galeba veća za 16.572.774,00 kuna od prvotnog planiranog iznosa.

Manjak novca osigurat će se prenamjenom dijela kredita podignutog za osiguravanje vlastitog udjela u financiranju drugih EU projekta, odnosno projektu „Revitalizacija kompleksa Benčić– Cigleni i T-objekt“ te energetske obnove jedanaest objekata vrtića i škola, o čemu je u ponedjeljak također glasovalo Gradsko vijeće. Naime, u međuvremenu je Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Gradu Rijeci odobrilo 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić– Cigleni i T-objekt“, a nakon provedenih javnih nabava za izvođenje radova na budućoj Dječjoj kući i Gradskog knjižnici Rijeka, pokazalo se da je iznos dobivenih ponuda za oko 12 milijuna kuna niži od iznosa planiranih sredstava.

Usto, zbog dosadašnje sporije realizacije projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić-Cigleni i T-objekt“ i minimalan iznos do sada povučenih kreditnih sredstava, potrebno je u Ugovoru o kreditu produljiti krajnji rok korištenja kredita, s početkom otplate na dan 31. srpnja 2021. godine, čime bi se osiguralo korištenje punog iznosa ugovorenih kreditnih sredstava i otklonila potreba za dodatnim zaduživanjem Grada Rijeke.

Odluku o prenamjeni kredita za potrebe financiranja uređenja broda Galeb podržali su isti klubovi vijećnika kao i prethodnu odluku o kreditnom zaduženju od 44 milijuna kuna, odnosno za prenamjenu sredstava glasovao je 21 vijećnik, dok je protiv bilo 14 vijećnika.

U ovom financijskom rašomonu mnogi Riječani teško se snalaze. Neki su posve nezainteresirani za ovu iscrpljujuću i još do jučer neizvjesnu priču o obnovi Galeba, drugi prate razvoj situacije, premda im je financijske vratolomije, kako vele, teško pohvatati. S druge strane, neki naši sugrađani ne vide benefite u obnovi broda koji je podijelio grad, ali i riječke vijećnike, dok drugi čvrsto vjeruju da Galeba treba obnoviti. Do početka Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture preostalo je još pet mjeseci, ovakva podijeljenost među Riječanima možda je posljedica i nedovoljne javne komunikacije i transparentnijeg predstavljanja projekata, među kojima je i obnova Galeba.

Kako god, odluka je donesena, a evo što o tome misle naši sugrađani. Pitali smo ih jesu li zadovoljni što priča s Galebom ide dalje i hoće li, prema njihovom sudu, njegovom obnovom Rijeka turistički dobiti na atraktivnosti.
O ovoj smo temi jako smo puno debatirali i nismo došli do nekog zaključka. Načelno jesmo za obnovu Galeba, ali nismo za zaduženje. Trebalo je razmišljati o obnovi na više razina, no ipak bi bilo bolje ulagati u dječje vrtiće, škole, važne infrastrukturne projekte. Galeb svakako ima potencijala, ali ne toliko da bi se zbog njega trebalo zaduživati“, kazali su nam Ivana i Aris.

Mira Frlan nije za obnovu broda.

Priču o Galebu treba prepustiti povijesti. Sve je to preskupo, siromašni smo. Toliko dragocjene baštine je zanemareno, propada, čeka na obnovu. Baština koja svjedoči o pravoj povijesti Rijeke. Zadužiti se toliko za jedan brod, ma strašno.“

Antonela, Ivana i Tea jedva da su čule za brod Galeb razumljivo, u ranim su dvadesetima. Ipak, o ovoj gradskoj top temi rado su pristale reći što misle.

Dobra je ideja i bilo bi glupo da propadne, ali je pitanje koliko je isplativa investicija. Očigledno ima određenu povijesnu težinu, trebalo je ovo kompleksno pitanje dobro razmotriti, odvagati, puno je tu faktora. Bolje je ulagati u više gradskih projekata“, kazale su nam. Ipak, sviđa im se ideja o Muzeju.

To bi bilo odlično, ali pod uvjetom da bude atraktivan, originalan “, kazale su nam  Antonela, Ivana i Tea.

Puno novca treba za obnovu, ali neće škoditi, osobito ako je vezano za cijeli projekt. Koliko znam, neprihvaćanjem zaduženja propao bi i drugi EU novac za EPK, zar ne?“, komentirao je Marin.

Mile Vulić drži da će obnova Galeba stajati puno više od planiranog.

Kriva je odluka, obnova Galeba Rijeci neće puno donijeti. Pitanje je koliko će to zapravo koštati. Cijeli sam život u brodogradnji i znam koliki su troškovi obnove. Konačna cijena sigurno će rasti. To je ruzinavi brod, pitanje koliko limova tu treba ugraditi, a gdje je sve ostalo. Nedostaje i puno vrijedne opreme. Evo vam primjera, kod jednog remonta broda koji je u funkciji i redovito plovi, samo jedna preinaka košta između 10 i 12 milijuna eura“, rekao nam je Vulić.

Boris Prosen vjeruje da će Galeb u perspektivi biti odličan turistički proizvod.

Volio bih da se uredi. Bio bi prava atrakcija, vezna u luci , a bilo bi odlično da se njime organiziraju i kraće rute po Kvarneru“, uvjeren je Prosen.Brod Galeb trebao je postati jedna od vodećih gradskih turističkih atrakcija u 2020. godini i kasnije, kao nijemi svjedok službenih političkih susreta koji su obilježili jednu epohu i onih drugih susreta, manje službenih. Jasno je da njegova obnova neće biti gotova u planiranom vremenu.

“Buduća lokacija Galeba trebala bi biti na Molo longu kao plutajući spomenik u sklopu programskih događanja Europske prijestolnice kulture. Je li dizanjem ruku u Gradskoj vijećnici priča o Galebu konačno “porinuta”, pokazat će vrijeme, osobito kada krene njegova obnova.

Komentari