Kako ispravno ukloniti krpelja?

Sezona ovih neugodnih beštija je tu.

151

Sjećate li se kada vam je majka rekla da uklonite krpelja tako da ga pokrijete lakom za nokte? Pa, to je jedna od onih rijetkih prilika kada je mama pogriješila. Kada su u pitanju krpelji, stručnjaci kažu NE za lak za nokte, ulja i šibice. Iako se čini da je rano govoriti o uklanjanju krpelja, znanstvenici su pokazali da mnogi preživljavaju zimu sasvim fino pod pokrovom palog lišća, i iskaču na prvi znak toplih dana kako bi puzali na bilo kojeg sisavca koji prolaze. Evo nekoliko savjeta u slučaju da se jedan ulovi i vas.

Uklanjanje

Pravi način za uklanjanje krpelja je pinceta koja hvata gadnu malu krvopiju što bliže vašoj koži, rekla je dr. Laura Goodman, sa Cornell College Veterinarske medicine u Ithaci u New Yorku. “Pokušajte to učiniti jednim glatkim pokretom”, savjetovala je. “Nmojte ga pokušavati okrenuti ili dodavati razne preparate. Ključno je izvući krpelja što je moguće čišće.
Postoji nekoliko razloga za hvatanje krpelja blizu vaše kože. Kao prvo, na ovaj način ćete moći izvaditi glavu i usta krpelja. Koristite pincetu s finim vrhom kako bi vam pomogla da dođete što je moguće bliže površini kože.

Nakon što uklonite krpelja, očistite područje ugriza i ruke trljanjem alkoholom ili sapunom i vodom. Važno je osigurati da izvadite glavu jer to može uzrokovati lokalnu infekciju kože ako je ne uspijete izvući. Još jedno važno pravilo: Morate biti vrlo oprezni da previše ne stišćete tijelo krpelja, jer u tom slučaju, ako krpelj nosi bolest, vi gurate više patogena u svoje tijelo.
Nakon što uklonite krpelja, možete ga odložiti tako da ga stavite u alkohol, stavite ga u zapečaćenu vrećicu, čvrsto ga umotate u traku ili ispustite u zahod. Ako ga želite donijeti liječniku, zapečaćena vreća može biti vaša najbolja opcija. Znajući koja vrsta vas je ugrizla, možete dobiti naznake o tome kakvim ste bolestima bili potencijalno izloženi.

Zaštita u prirodi

U svakom slučaju sa sobom u prirodu nosite repelente za krpelje koji mogu biti vrlo učinkoviti. Obavezno budite u odjeći s dugim rukavima i nogavicama (da, čak i ako je jako vruće) te zaštitite glavu kapom. Nakon povratka odjeću istresite i operite, sebe odmah istuširajte i usput provjerite da niste sa sobom donijeli nekog slijepog putnika.

Komentari