Kako IKEA smišlja imena svojim proizvodima?

40

IKEA je švedska kompanija poznata diljem svijeta po proizvodnji i prodaji namještaja. Osnovana je 1943.-e godine, a osnivač joj je industrijalac Ingvar Kamprad. To je ono što većina zna, ali ono što ne zna, a posebno je zanimljivo je informacija kako uopće IKEA dolazi do ideja za imena svojih proizvoda. Odgovor slijedi u nastavku teksta…

Prema podatcima Quartza imena proizvodima daje sam osnivač Ingvar Kamprad koji se niz godina muči s disleksijom. Baš zbog disleksije, Kamprad je tražio i otkrio kako mu je lakše za vizualizaciju svakog proizvod osmisliti specifično ime. Na taj način lakše je pamtio svoje proizvode ne zamarujući se sa suhoparnim brojevima i kodovima. Kao rezultat svega navedenoga kreiran je poseban sustav imenovanja kojeg kompanija rabi i dan danas.

Na temelju osnivačeva sustava imenovanja Ikeine police za knjige uvijek su nazvane po profesijama, a primjerice sagovi po imenima gradova u Norveškoj i Švedskoj. Zavjese je Kamprad vješto nazivao po matematičkim terminima dok vanjski namještaj nosi ime skandinavskih otoka. Proizvodi u kupaonici pametno se zovu po svjetskim rijekama i jezerima, a dječje proizvode moguće je prepoznati po imenima raznih sisavaca, kao i ptica.

Zanimljivo…Jeste li i vi to znali ili ste čitajući članak naučili i nešto novo? Pišite nam u komentarima!

 

 

Komentari