Jesu li starije majke bolje majke?

24
majka i sin veselje
Photo: Unsplash @jamesmayer

Studija objavljena u znanstvenom časopisu European Journal of Developmental Pshychology, dala je odgovor na vječno pitanje. Koja je najbolja dob za majku, tj. je li starija majka bolja majka za svoje dijete?

Znanstvenici su na više od 4.000 majki i njihove djece ispitivali dobrobiti odgoja od strane starijih majki. Rezultati su pokazali kako je dobrobit odgoja od strane starijih majki izraženija te ima veći pozitivan učinak na razvoj djeteta.

Verbalna sposobnost i sposobnost razvijanja povezanosti među ostalom djecom bio je izraženiji kod djece starijih majki. U dobi od sedam do jedanaest godina, imali su manje bihevioralnih, socijalnih, ali i emocionalnih problema, bez obzira na socijalni status, obrazovanje i slične faktore koje određuju razliku okruženja u kojemu dijete živi.

Autor studije Dion Sommer, napomenuo je kako stoji činjenica da su stariji roditelji mentalno stabilniji, tolerantniji prema drugima, a s time i strpljiviji te spremni provoditi više vremena sa svojom djecom shvaćajući potrebu neprestanog učenja djeteta.

Drugi rezultat studije ukazao je na još jednu pozitivnu stranu starijih majki. Starije žene manje su zabrinute i imaju pozitivniji stav prema roditeljstvu nego li je to slučaj kod mlađih majki. Nalaze se u stabilnijem razdoblju života, gdje im je život često posloženiji što je refleksna pojava uzrokovana potrebom majki da uđu u rutinu koja im omogućuje bolju kontrolu nad obiteljskim životom.

Starije majke u studijama smatraju se one koje prelaze dobnu granicu od 35 godina, a ova je studija rezultirala potvrdom dosadašnjih istraživanja.

Komentari