Japanski morski biolozi su u objektiv kamere uspjeli uloviti ribu koja je plivala gotovo 8.178 metara ispod površine oceana. Radi se o rekordnom postignuću s obzirom da do sada znanstvenici još nikad nisu uspjeli snimiti ribe na takvim ogromnim dubinama.

Riba koja spada u skupinu Liparidae, niti malo ne nalikuje pošastima koje se mogu sresti u dubinama svjetskih mora. Na početku snimke društvo joj pravi nekoliko člankonožaca (škampa i kozica) koje je privukao mamac japanskih znanstvenika, zatim se ova riba pojavljuje u većoj skupini.

Dubina na kojoj su znanstvenici japanske vladine agencije za istraživanje mora otkrili i snimili ovu pomalo neobičnu ribu oborila je i rekord iz 2014. godine kada je u Marijanskoj brazdi, najdubljem dijelu Tihog oceana snimljena na dubini od 8.145 metara, čime je rekord nadmašen za 33 metra.

Znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti uvjereni, kako tako na izgled mekana riba može preživjeti uvjete takvih ekstremnih dubina. Naime, teoretske granica na kojoj se riblje tkivo ne može više odupirati iznimnom pritisku vode iznosi oko 8.200 m, što bi značilo da je ova riba na potpunoj granici izdržljivosti, prenosi National Geographic.