Iz EU fondova 103,6 milijuna kuna za razvoj Splita, Rijeke, Zadra, Slavonskog Broda i Zagreba!

133

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u posljednjih mjesec dana objavilo je šest novih ITU poziva vrijednosti 103,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva koja su namijenjena održivom urbanom razvoju pet velikih hrvatskih gradova – Splita, Rijeke, Zadra, Slavonskog Broda i Zagreba.

Ministarstvo je tijekom 2018. i 2019. godine objavilo 27 poziva ukupne vrijednosti preko 810 milijuna kuna za financiranje projekta u sedam najvećih hrvatskih gradova koji u ovoj financijskoj perspektivi provode mjere održivog urbanog razvoja putem ITU mehanizma, dok se objava preostalih 30-ak Poziva očekuje do kraja ove i početkom iduće godine.

Više od pola tih sredstava, gotovo 60 milijuna kuna, osigurano je za 2 strateška projekta Urbane aglomeracije Split – za izgradnju Regionalnog transfuzijskog centra KBC-a Split te uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na 8 različitih lokacija u gradovima Solinu, Trogiru, Kaštelima i Omišu te općinama Klis, Dugopolje i Lećevica.

Preko 25,6 milijuna kuna osigurano je za ulaganje u postojeće i nove poduzetničke zone na području Urbane aglomeracije Rijeka te 323 tisuće kuna za osmišljavanje i provođenje programa edukacija za male i srednje poduzetnike na Urbanom području Slavonski Brod.

Urbanom području Zadar na raspolaganju je 12,1 milijun kuna za uvođenje novih integriranih IKT rješenja u javni prijevoz i promet u mirovanju, dok je Urbanoj aglomeraciji Zagreb dostupno 5,7 milijuna kuna za izgradnju i opremanje pilot dijela GREENWAY-a – državne biciklističke rute br. 2 te za izradu projektne dokumentacije.

Navedeni projekti samo su neki od integriranih projekata koji su kroz strategije razvoja gradova prepoznati kao ključni za razvoj naprednih, čistih i uključivih gradova, pokretača gospodarskog razvoja, a realizacija istih omogućuje se bespovratnim EU sredstvima kroz natječaje Ministarstva.

Komentari