Ipak možemo učiti dok spavamo?

Možda ipak ima istine u onoj „Stavi knjigu ispod jastuka pa ćeš nešto naučiti“

41
spavanje

U znanstvenoj studiji švicarskog sveučilišta u Bernu, otkriveno je kako ljudski mozak može usvajati novi vokabular tijekom sna, ali pod određenim specifičnim uvjetima.

Sudionicima s testiranja puštene su snimke parova riječi. Jedna od te dvije riječi uvijek je bila izmišljena poput „mrvok“ dok bi druga riječ bila postojeća i u uporabi, poput riječi „stol“.

Snimke su se puštale u raznim trenucima i vrstama moždanih valova. Oni parovi koji su bili puštani za vrijeme specifičnog trenutka, sudionici testiranja su ih se bez problema mogli prisjećati i nakon sna te su mogli odgovarati na pitanja upućena o parovima riječi.

Pitanja su se odnosila na izmišljene riječi i njihovu povezanost s raznim predmetima. Jedan tip pitanja sastojao se od provjere može li izmišljena riječ stati u neki predmet. Veći broj sudionika potvrdio je kako riječ „mrvok“ koja je uparena s riječi „stol“ ne može stati u kutiju cipela dok riječ „tipro“ koja je bila usklađena s riječi „žlica“, može stati u kutiju za cipele.

Tijekom testiranja provjeravala se i aktivnost mozga te je zabilježena neuronska aktivnost slična onoj za vrijeme učenja novih riječi u stvarnim uvjetima budnosti organizma.

Iako se istraživanjem dokazalo kako sudionici mogu zapamtiti značenje određenih riječi ipak se ne bi trebali osloniti na ovakvu vrstu učenja novih jezika zbog činjenice kako sudionici nisu upamtili ništa dovoljno složeno poput nekolicine povezanih riječi, koje bi mogle tvoriti neku rečenicu.

Ipak, ova znanstvena studija odbacuje stare pretpostavke kako o funkcioniranju mozga za vrijeme spavanje te budi nova intrigantna pitanja o njegovoj dinamičnosti i funkcionalnosti.

Komentari