Europa ili smrt: kriza koja traje već desetljećima

Navodno šokirana Europa zapravo već godinama zatvara oči pred dramom na svojim granicama

125

Svijet je ovih dana šokiran scenama bacanja hrane izbjeglicama u mađarskom kavezu, a još početkom devedesetih Talijani su albanske migrante zatvarali u kontejnere otvorene s gornje strane i bacali im hranu iz helikoptera. Pa tko ulovi… Očito je problem taj što tada nije bilo interneta, pa se takve slike nisu brzo širile među ljudima i izazive konsternacije. Postojale su TV snimke, ali njih se brzo zaboravi. Pogotovo kad prikazuju ono što određenim krugovima ne odgovara da se zna previše.

Imigranti iz Afrike i s Bliskog Istoka spadaju u tu kategoriju. Ovo što gledamo sada zapravo nije ništa novo, navala imigranata na europske granice odvija se već desetljećima, a u međuvremenu je EU digla zidove i žičane ograde gdje god je mogla i najavljuje nove.

Ovi koji dođu do Mađarske su još i sretni. Puno ih je više nesretnih. Europa je pored zidova i bodljikavih žica, okružena i neoznačenim masovnim grobnicama. Procjene kažu da je od 2000. do danas poginulo barem 27 000 ljudi. O tome nema u medijima puno, ali zato recimo VICE ima niz jako dobrih reportaža. Snimaju ih i sada, a za početak preporučamo da pogledate ovaj priloženi informirate se o nečem što već traje godinama. Osim što ćete vidjeti što ti ljudi prolaze na svom putu, shvatit ćete da Europa zapravo izigrava vlastite ideje i propise.

Komentari